Искат корекция на заповедта за коронавирус леглата в Пловдивско

В документа имало технически грешки, две общини от Разградско причислени към Пловдив

Областният управител Дани Каназирева след заседанието на Медицинския щаб коментира заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, която определя лечебните заведения и съответните структури в тях, които извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19.

Според Каназирева, има сериозни несъответствия между публикуваните данни в двете приложения на заповедта и направеното вече преструктуриране от самите лечебни заведения, одобрено от Медицинския щаб и със заповед на РЗИ.

„Разговарях за това с министъра на здравеопазването, а след заседанието на Медицинския щаб изпратихме писмо до Министерство на здравеопазването с молба за коригиране, включително и на технически грешки, на документа“, заяви областният управител.

В заповедта са включени МБАЛ „Исперих“ и МБАЛ „Кубрат“, които не са територията на областта, а УМБАЛ „Каспела“ фигурира само в едното приложение, което определя интензивните легла, въпреки че болницата вече е преструктурирала цяло отделение и  разкри денонощен кабинет за пациенти със съмнения за коронавирус.

Каназирева допълни още, че в заповедта има и други несъответствия относно броя на леглата в болниците в Пловдив и областта, определени за COVID-19.

Всички легла за интензивно лечение на УМБАЛ „Св. Георги“ включени в заповедта

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Карен Джамбазов заяви, че в списъка на здравното министерство са включени всички легла, които са налични за интензивно лечение, както и тези в отделенията по „Вътрешни болести“ и „Инфекциозни болести“, а не реално определените за лечение само на коронавирус.

„В Медицинския щаб сме изготвили реалната възможност за преструктуриране на леглата, като запазваме възможността за лечение на пациенти и с други заболявания. Точно затова поискахме корекция на заповедта“, подчерта проф. Джамбазов.

„Заповедта механично е дала легла, без да се съобрази как ще бъдат разделени потоците пациенти и как ще се спазят изискванията за строг санитарно-хигиенен режим, нещо което в Областния щаб сме съобразили и приели, съобразно изискванията на Националния щаб, с възможностите на болниците и избягване на риска за останалите пациенти с друга патология“, коментира и управителят на УМБАЛ „Капсела“ проф. Илиян Дойков.

По думите на Дани Каназирева организацията за преструктуриране на отделения в болниците и осигуряване на легла на по-леки и тежки случаи на COVID-19, е изцяло съобразена с изискванията и разпорежданията на Националния щаб.

„Надявам се много бързо тези проблеми да бъдат решени и да имаме корекция в заповедта на министър Кирил Ананиев“, заяви областният управител.

Подобни статии

Top