Искат отлагане на делото срещу Тотев

Адвокатите не успели да прочетат 15-те тома материали

Да бъде отложено делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев за Зоокъта ще иска от Специализирания наказателен съд адвокат Александър Попчев. Той ще защитава по време на процеса кмета на „Западен“ Димитър Колев, който е подсъдим по делото заедно с градоначалника и зам.-кмета по общинска собственост Димитър Кацарски.

„Подал съм молба на разпоредителното заседание, което е насрочено за утре в 13.30 ч., да не бъде даван ход, тъй като делото е много обемно – 15 тома, и не успях да го прочета. Другите адвокати също не са успели да се запознаят с материалите и предполагам, че ще ме подкрепят. Ще искаме да ни дадат поне месец, за да прочетем материалите, за да можем да направим съответните възражения при предварителното изслушване“, обясни пред DCNEWS Попчев.

„Това не е дело за кражба на ябълки, доста сложно е, става дума за обществени поръчки“, поясни юристът и допълни, че защитниците са получили обвинителния акт много късно – едва преди седмица.

По всяка вероятност кметът Тотев няма да присъства на заседанието в столицата, тъй като е на официално посещение в Солун. Негов защитник пък е софийският адвокат Васил Василев.

Друг пловдивски топ адвокат – Йордан Давчев, представлява по делото за зоологическата градина зам.-кмета Димитър Кацарски.

Припомняме, че Тотев, Кацарски и Колев са обвинени в престъпление по служба във връзка с изграждането на зоокъта в Пловдив. Според държавното обвинение с действията си тримата са осигурили облага от 689 хил. лв. за фирма „Запрянови 03“ ООД, на която е възложена работата по строителството на зоокъта без обществена поръчка, а с пряко договаряне. Съдия-докладчик по делото е бившият член на Висшия съдебен съвет Даниела Костова.

Бивш член на ВСС ще гледа делото срещу пловдивския кмет Иван Тотев

Веднъж вече делото срещу тримата бе внесено в пловдивския окръжен съд. Тогава обаче съдията-докладчик Елена Захова го прекрати заради допуснати съществени процесуални нарушения и го върна на Софийска градска прокуратура. Впоследствие влязоха в сила новите промени в Наказателно-процесуалния  кодекс, според които делата срещу властимащите станаха подсъдни на Спецализирания наказателен съд.

Върнаха в София делото срещу Тотев

Подобни статии

Top