Искат постоянен арест за задържания за заплахи към Ива Митева

Задържаният е 26-годишен, арестуван е в Стара Загора

Очаква се днес дежурен прокурор от Софийска районна прокуратура да повдигне обвинение на задържания за отправяне на заплаха с убийство срещу председателя на Народното събрание Ива Митева. Прокуратурата ще удължи ареста му със 72 часа и ще поиска “задържане под стража” за постоянно на криминално проявения.

Арестуваният е Любомир Любомиров Яков. Роден е през 1995 година. Задържан е близо до гарата в Стара Загора в градинка, известна като сборище на наркомани, съобщава БНТ, позовавайки се на свои източници.

По информация на NOVA  Любомир Яков е получил условна присъда за това, че е отправил телефонна заплаха за взривяване на автогарата в Пловдив. Отново в Пловдив през 2019 г. е реализирал друга престъпна схема чрез крадене на фалшиви профили в интернет и искане на пари.

По първоначална информация мъжът е арестуван само след няколко часа работа на антимафиотите. След отвеждането си в ареста той е направил и самопризнания.

Припомняме, че на 2 септември на имейл на правосъдното министерство е изпратена смъртна заплаха към парламентарната шефка. Информацията е предадена на МВР и НСО, но не и на прокуратурата. От своя страна Софийската районна прокуратура обяви, че се е самосезирала за сигнала за заплаха за убийство на председателя на парламента Ива Митева.

Самата председателка на Народното събрание обяви, че не се страхува за себе си, но има известни притеснения за семейството и детето си. Тя обвърза заплахата с внесените от нея поправки в закона за НСО, които предвиждат да се ограничи кръга на висшите държавници, които службата да охранява. Сред изключенията ще бъде и главния прокурор.

Подобни статии

Top