Искат постоянен арест за шестима, хакнали сметката на пловдивчанин и източили 102 000 лв. - DC news

Искат постоянен арест за шестима, хакнали сметката на пловдивчанин и източили 102 000 лв.

В момента съдът гледа мерките на четирима от задържаните

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми шестима души – четирима мъже и две жени, на възраст между 23 и 46 години, за това, че в съучастие с неизвестен извършител са ограбили 102 000 лева от банковата сметка на пловдивчанин. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

По делото е установено, че на 01.03.2023 г. неизвестен извършител е въвел и поддържал заблуждение у банкова институция, като е изменил компютърни данни. В резултат на действията му от спестовната компонента на пострадалия към разплащателната му сметка била преведена сумата от 102 000 лева. Посочената парична сума впоследствие е била прехвърлена отново посредством изменение на компютърни данни в пет други банкови сметки. В хода на разследването са били установени титулярите на тези банкови сметки, а именно петима от обвиняемите.

По делото са извършени активни процесуално-следствени действия – претърсване и изземване, обиски, разпознавания на лица, разпити на свидетели; изискани са множество документи и банкови справки  и др.

Шестимата обвиняеми са били задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Днес Районна прокуратура – Пловдив внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо четирима от тях. Спрямо другите двама обвиняеми е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на по 1000 лева.

Четиримата от обвинените в източване на 102 000 лева от сметката на пловдивчанин бяха докарани днес следобед с белезници в Районния съд. Те са от столицата. Това са 46-годишният Вили Илиев, 32-годишната Ивелина Борисова., Емил Димитров на 23 гозиви  и 28-годишният Красимир Илиев. Първите двама имат присъди, но били реабилитирани, а другите двама са неосъждани.

„С действията си всеки от тях помогнал за нанасянето на вреда на Петков в размер на 102 000 лв. Те не са съдействали в хода на разследването и към настоящия момент не е установено местонахождението на тези пари”, каза пред съда прокурор Марина Иванова.

По думите й има множество доказателства, че Емил Димитров е организирал и контролирал групата. Предполага се, че той е участвал и в друга престъпна схема за източване на банкови сметки. Затова продължават да се търсят още жертви на шестимата.

Адвокатката на Вили Илиев Таня Лизева изтъкна пред съда, че майка му е починала на 22 февруари. Според нея той е имал нужда от средства и е попаднал на обява онлайн. След това е получил превод по сметката си, който е изтеглил и е предал на неустановеното лице, обясни защитничката. Тя и колегите й настояха да разберат защо останалите двама обвиняеми са пуснати под граанция, а техните клиенти са в ареста.

Оказа се също, че Илиев се грижи за болния си баща, а другите двама – Димитров и Борисова – за малки деца.

Четиримата поискаха да бъдат пуснати на свобода и заявиха, че ще съдействат на разследването. Съдът обаче не ги пожали и ги остави зад решетките. .

Решението на магистратите не е окончателно и може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Окръжния съд. Ако това стане, следващото заседание ще бъде другия вторник – 14 март, от 15.30 ч.

Снимки: 24plovdiv.bg

Подобни статии

Top