Искат решетки за шофьорката, преобърнала автобуса-ковгег (ВИДЕО)

Цацаров: Експертизата ще каже как е станала катастрофата

„Днес прокуратурата ще поиска постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ за шофьорката, предизвикала преобръщането на автобуса Бургас-София край Вакарел“, съобщи в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров. Той посочи, че са обезпечени всички доказателства около инцидента, включително до надлежното съхраняване на автобуса и автомобила.

Зверска катастрофа на магистралата, поне 6 са загинали

По думите му ключът за разрешаване на случая ще бъде мнението на експертите. В момента прокуратурата работела с версии, събрани от свидетелски показания и външни доказателства. Единствено експертното заключение на автотехническата експертиза щяло да даде механизма на произшествието, допълни Цацаров.

Оцелели от катастрофата на АМ Тракия разказват за кошмара

„Не мога аз да давам рецепти как нещата по пътищата биха могли да се подобрят, защото прокуратурата винаги действа, когато тежките последствия вече са настъпили. Трябва да се мисли далеч повече за превенция и по-умни решения“, каза още главният прокурор. Според него законодателят трябва да мисли и за задължителност на зимни гуми, и за недопустимост на десни волани. А също решенията, които касаят Закона за движение по пътищата, да бъдат изчистени от всякакво групово влияние, както и от влиянието на едни или други търговски интереси, за да се мисли само за безопасността.

„Не призовавам за по-строги наказания. Всеки от нас е водач и е зад волана, на всеки от нас може да се случи беля. Но когато сядаш зад волана употребил алкохол и наркотици или и двете, законът трябва да бъде жесток. Не строг, а жесток“, подчерта Цацаров.

Той допълни, че прокуратурата била обвинявана многократно, че се меси там, където не й е работата и посочи, че контролът върху безопасността на пътниците зависи от контролните органи, като например ИА „Автомобилна администрация“.

Важно било също да има индивидуално съзнание и у пътниците, които при наличие на колани, да си ги сложат за тяхна собствена безопасност.

Снимка: bTV

Подобни статии

Top