Искат решетки за тримата роми-побойници от Кърнаре

Районна прокуратура-Карлово внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ заради извършени от тях хулигански действия и повреждане на заведение

Районна прокуратура-Карлово внесе днес искане в районния съд в подбалканското градче за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо трима роми от селото с инициали И.Я., 25 г., и Ил. Я., на 37 г., и Я.Я., на 32 г. Те обвинени в това, че на 4.05. 2019 г. в с. Кърнаре, обл. Пловдив, като съизвършители, извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи  явно неуважени към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост и цинизъм – престъпление по чл. 325 ал. 2 във вр. ал. 1 във врл чл. 20 ал. 2 във вр ал. 1 от Наказателния кодекс.

Срещу тримата е повдигнато обвинение и за това, че на същата дата и място, тримата като съизвършители, са повредили противозаконно чужда недвижима вещ – питейно заведение кафе-аперитив, като са унищожили остъклението  на входната врата и на заведението, всичко на общо стойност 350 лева – престъпление по чл. 216 ал. 1 във вр чл. 20 ал. 2 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс, съобщиха от прокуратурата.

32-годишният Я.Я.  е привлечен като обвиняем и за това, че на 4.05.2019 г., в с Кърнаре, обл. Пловдив, се заканил на другиго с убийството и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му – престъпление по чл. 144 ал. 3 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Припомняме, че миналата събота – 4 май, около 23.00 ч. няколко роми влезли в заведението на  Георги Алексиев, за да пият бира. Кафенето обаче било затворено, в него имало семейно абитуриентско парти и персоналът отказал да ги обслужи. В резултат ромите побеснели и извикали още 20 души от махалата на помощ. Начело бил мъж, който командвал бандата. С колове и камъни те потрошили заведението.

След погрома тарторът на групата е задържан, а в следващите два дни жителите на Кърнаре протестираха на подбалканския път София-Бургас.

До момента по делото са извършени оглед на местопроизшествие, разпити на свидетели, назначени са експертизи и др.

Предстои Районен съд-Карлово да насрочи заседание по искането на прокуратурата.

Снимки: Монитор

Подобни статии

Top