Искате татуировка? Първо проверете имунната си система

Мастилото и оцветителите, използвани при татуирането, могат да предизвикат реакции от леко дразнене на кожата до системна инфекция

Днес изглежда всеки втори човек има татуировка, но вместо да се втурнете да проверявате дизайни, най-добре е първо да се уверите, че с имунитета ви всичко е наред. Татуирането би могло да предизвика проблеми със здравето при хора с отслабена имунна система, откри ново изследване.

Лекари забелязаха връзката, когато пациентка започнала да страда от хронична болка в левия си хълбок, коляно и бедро няколко месеца, след като си направила татуировка.

По-рано тя си била правила татуировки от дясната страна на тялото без никакви проблеми, но впоследствие приемала медикаменти за потискане реакцията на имунната система след белодробна трансплантация.

Болката след второто татуиране била толкова голяма, че тя в крайна сметка се принудила да взема силни болкоуспокояващи.

Първоначално лекарите не разбрали, че причината за нейните проблеми е татуировката

и я изпратили в ревматологична клиника. След биопсия на бедрения мускул най-накрая се разкрило, че пациентката има възпалителна миопатия, или хронично възпаление на мускулите, със симптоми като мускулна слабост и болка.

Макар че миопатията често е с неизяснен произход и може да възникне спонтанно, в този случай лекарите вярват, че е причинена от татуировката, която жената си направила, след като вече нейната имунна система е била компрометирана.

Мастилото и оцветителите, използвани при татуирането, могат да предизвикат реакции от леко дразнене на кожата до системна инфекция, но проблемите са много по-силно вероятни, ако имунната система не е в добро здраве, казват лекарите.

Източник: lechitel.bg

Подобни статии

Top