Испанската фирма „Индра“ разследвана за корупционни схеми в родината си

„Индра Системас“ от години имала проблеми с испанското законодателство

Испанската фирма „Индра Системас“, изпълнител на системите за информация и електронно таксуване по Транспортния проект на Пловдив, е разследвана за корупционнни схеми, използване на платени лобисти и картел на различни места по света, съобщи „Марица“.

„Индра Системас“ от години има проблеми с испанското законодателство. Компанията, която получи близо 20 млн. лева по Транспортния проект на Пловдив, финансиран с европейски средства, е обвинявана, че използва платени лобисти и политици, за да получава поръчки на завишени стойности в Испания, Ангола и Зимбабве. На „Индра“ няколко пъти са налагани финансови санкции, като най-голямата – от 13,5 млн. евро, е за участие в картел при предоставянето на услуги за обработка на данни на публичната администрация в Испания и община Мадрид.

Заради разследванията в края на 2015 година е сменено ръководството и изпълнителният директор. От „Индра“ уточняват, че ако е имало участие в корупционни схеми, това са били лични действия на служителите, а не политика на компанията. Припомняме, че точно в периода 2013-2016 г. „Индра Системас“ изпълняваше проекта в Пловдив, чийто компоненти не работят и до днес, а новият зам.-кмет по транспорта Тодор Чонов обяви, че за случая ще бъде уведомена прокуратурата.

Транспортният проект на Пловдив – труп, реанимират го

Подобни статии

Top