Испански художник рисува Столипиново, децата от дом „Мария Луиза“ и училище в Чирпан

Фернандо Ервас завърши цикъла си творби от България с изложба в родния му град Пинто

Над 40 произведения, вдъхновени от неговия живот и опит в България оформят обширна изложба на испанския художник Фернандо Ервас в родния му град Пинто (Мадрид). Те са експонирани в историческата сграда „Къщата с веригата“.

Главно място в залата заемат 13 картини със среден и голям формат, с балерината Красимира Геновска като модел. Това е серия произведения, основани на митове като този за Лилит или картината, дала наименованието на изложбата „Синкретизми“ в която рисунъкът в анфас, характерен за православната иконопис, съобитава с женското тяло на Ерзули – богиня от традицията вуду, с ръце на Буда. Картини с антропологичен, а други – с еротичен характер, като в централната от тях, озаглавена „Ангелът и птицата“, с размери 2 х 2 метра, божественото е принизено до животинското поради затвореността и забравата на нашите вярвания. Една поетична творба ни препраща към фигурата на Федерико Гарсия Лорка или към жестокостта на жена, поставена под ключ, наблюдаваща ни, като в произведение на Антонен Арто.

Грабва вниманието „Наддаването“ – картина, посветена на напусналия ни голям приятел и артист Огнян Фортунов, адвокат от Комисията за борба с трафика на хора, с емоционално посвещение и разтърсваща поема в негова памет, включена в каталога на настоящата изложба. Носеща безсърдечие, но и наситена с красота картина, с образите на две еднакви жени, които ще бъдат продадени.

Два разтърсващи портрета на пациенти от Дома за душевноболни хора „Свети Врач“ в Пловдив, откриват частта на изложбата, посветена на работата с тези хора, а я завършват наситени с емоция картини за Джоузеф Мерик, човекът-слон. Едно пеленаче с първите черепни деформации или дете, което държи плъх, чуждо на опасността, без страх и без предразсъдъци, поставят край на тази част, в която детството, без да губи своята невинност и красота, е изобразено по един почти нечовешки начин.

1 2

Подобни статии

Top