Испански изтребители охраняват въздушното ни пространство от днес (СНИМКИ)

Днес следобед юрофайтърите бяха сертифицирани за съвместния Air Policing

Два испански изтребителя излетяха тази сутрин по нареждане от  центъра за управление в Торехон, Испания. Самолетите са изпълнили задача заради регистрирана активност в източната част на охранявания периметър, след което са се върнали обратно, съобщи Радио Пловдив.

Днес следобед юрофайтърите бяха сертифицирани за съвместния Air Policing, който ще изпълняват с българските дежурни изтребители МиГ- 29 до 31 март.

На церемонията присъстваха  началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на българските ВВС генерал-майор Димитър Петров, извънредният и пълномощен посланик на Кралство Испания в България Алехандро Поланко Мата, командирът на испанското Съвместно командване по операциите генерал-лейтенант Франциско Брако Карбо и заместник-командирът на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Торехон бригаден генерал Атанасиос Сектос, който връчи сертификата на испанските военнослужещи.

Стартират съвместните полети на испанските и българските самолети

При изпълнение на съвместните задачи по Air Policing българските дежурни машини ще се използват приоритетно.

Съвместната мисия е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки по източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Снимки: Радио Пловдив/Екатерина Костова

Подобни статии

Top