Испанските мариачи от „Ла Туна“ ще завладеят Античния театър тази вечер - DC news

Испанските мариачи от „Ла Туна“ ще завладеят Античния театър тази вечер

Трупата подарява безплатен концерт на пловдивчани и гостите на града

Пловдив отново е домакин на испанските музиканти и певци от трупа „Ла Туна“. Тази вечер – 10 юли, от 20:00 ч. те ще завладеят с южни ритми сцената на Античен театър в Пловдив. Концертът им е с вход свободен – подарък за всички пловдивчани и гости на града.

„Ла Туна“ гостуват за трети път в града на тепетата по покана на кмета Здравко Димитров. Още при първото си гостуване през 2017-а те грабнаха сърцата на публиката със завладяваща емоция, звучаща от техните серенади. Тази година, специално за минувачите по Главната улица, те ще преминат в шествие под романтичните звуци на техните китари.

Оркестър „Ла Туна“ изпълнява репертоар изцяло характерен за мадридската школа. Трупата има петвековна традиция, възникнала от университета „Алкала де Енарес“ в Мадрид през 15 век. Традицията води началото си от студенти познати като сописти (от исп. Sopa, в превод супа) или студенти от скромен произход, които са използвали музиката като начин да получават купичка супа в ханове и таверни. Но благодарение на просветителската им дейност се формират и личности като Франсиско де Кеведа и Лопе де Вега.

В днешно време „Ла Туна“ е част от университетския живот на Мадрид, както и от нематериалното културно наследство на Испания. Участват в редица престижни международни прояви като церемонията на „Наградата Сервантес“ за литература – най-високата награда за испанска литература, ежегодните възпоменания за Мигел де Сервантес и др. Част са от визитната картичка на Испания по света на редица културни изложения и панаири. По време на международните си пътувания получават множество награди и отличия като „Ключовете на Града“ на Санта Марта и Кали в Колумбия, също така и почетното звание „Гражданите на Честта“ от кметството на Маракайбо във Венецуела и др.

Когато в зората на късното средновековие менестрелите и трубадурите са вървели по пътищата на Европа, никой от тях не е можел да си представи, че шестстотин години по-късно някои от техните обичаи ще се запазят и до днес. Заповядайте на 10 юли на Античен театър, за да преоткрием заедно тези древни традиции!

Само преди два дни „Ла Туна“ зарадваха пловдивчани с чудесно представление по Главната и пяха „Моя страна, моя България“. Вижте:

Подобни статии

Top