Истинско съкровище откриха пловдивски археолози в основите на нов строеж (СНИМКИ)

Съкровището е престояло 1800 години под земята

Истинско съкровище намериха пловдивските археолози в основите на строеж на ул. „Леонардо да Винчи“ 13. Около 2,5 кг споени монети от бронз и сребро, които най-вероятно са прекарали 18 века под земята, излязоха при спасителните разкопки, съобщи археологът Елена Божинова.

Преди месец Божинова минала край строежа и установила, че там се работи, без в разрешителното да са предвидени спасителни дейности. А районът е под наблюдението на пловдивските археолози, тъй като при всяко разкопаване излизат древни структури и до този момент два парцела са проучени в района.

Когато на този строеж започнали изкопни работи, на около метър дълбочина строителите се натъкнали на пластове от Средновековието. Така на 23 октомври започнали проучванията.

Оказало се, че най-древните пластове, на които попаднали археолозите от екипа на Божинова, са от римския период на Филипопол – ІІ – ІІІ в. след Христа. Открити са около 130 накити и единични монети, като преобладават монетите – предимно бронзови и малко сребърни.

Впоследствие екипът се натъкнал и на колективната находка, която съдържа между 250 и 500 монети от бронз и сребро, слепени една за друга. Древните пари са били скрити от някогашните им собственици в кожена кесия, която явно е била прибрана на тавана на къщата, в която те са живеели. При нападението на готите обаче, които опожаряват Филипопол, къщата е била изгорена, а при падането на покрива, древното съкровище се смесило с керемидите.

1 2 3

Подобни статии

Top