История и факти от миналото на Пловдив събраха в юбилеен бележник пловдивските съдилища

Юбилейният бележник е издаден по повод 140-годишнината от основаването на Окръжния и Районен съд под тепетата

Юбилеен бележник, посветен на 140-годишнината от основаването на Окръжен съд – Пловдив и Районен съд – Пловдив, бе представен днес пред журналисти от административните ръководители на двете съдилища – и.д. председателя на Окръжния съд Антония Роглева и председателя на Районния съд Иван Калибацев.

Бележникът е издаден по идея на съдии и служители на двете съдилища и включва исторически данни за устройството на съдебната власт и създаването на съдилищата в Източна Румелия след приемане на Органическия устав на Източна Румелия през 1879 г. В изданието има информация за личности и събития, оставили трайна следа в историята на България. Бележникът е издаден от Районния и Окръжния съд в Пловдив със съдействието на Регионалния исторически музей – Пловдив, откъдето са предоставени историческите данни и част от снимките.

„Събирахме тази информация в продължение на половин година. Огромна помощ ни оказа Регионалният исторически музей – Пловдив“, обясни председателят на Районния съд Иван Калибацев. По думите му бележникът може  да заеме достойно място в библиотеката на всеки, който го притежава. В началото на изданието има исторически факти, свързани със създаването на Окръжния и Районен съд и случващото се с двете съдилища през годините. Самият бележник пък започва с датата 1 ноември – Денят на народните будители, посочи Калибацев. Той допълни, че част от снимките са предоставени също от РИМ-Пловдив.

Припомняме, че Окръжният и Районния съд под тепетата организираха през миналата седмица поредица от  събития, с които отбелязаха 140-годишнината от основаването си. В Съдебната палата бе открит барелеф на политика, станал известен като спасителя на българските евреи – Димитър Пешев, който е работил като съдия в Пловдив.

Един от спасителите на българските евреи с паметник на Съдебната палата в Пловдив

Със съдействието на Търговската гимназия бе организирана Борса за съдебни служители, на която бяха представени професиите съдебен секретар, деловодител, архивар и призовкар.

17-годишната Христина от Търговската облече прокурорска тога на първата борса в Съдебната палата

Журналисти и студенти участваха в импровизиран съдебен процес по действителен казус.

Журналисти и студенти – бъдещи юристи осъдиха „охранител“ в пловдивска дискотека (СНИМКИ)

За работещите в Съдебната палата пък бе отслужен водосвет с молитва за здраве.

1 2

Подобни статии

Top