Историята на Градска художествена галерия, разказана в 46 пана - DC news

Историята на Градска художествена галерия, разказана в 46 пана

Изложбата е част от празничните събития, с които Градската галерия отбелязва 70 години от създаването си

Коя е първата сграда на Градската художествена галерия в Пловдив? Как и кога започва да се създава нейният фонд с произведения на изкуството? Колко постоянни експозиции има днес и колко са пространствата ѝ за временни изложби?

Отговорите на тези и на още много въпроси за най-значимата публична извън столична галерия могат да се открият върху 46-те богато илюстрирани пана от външната изложба на институцията, разположени на две места в центъра на Пловдив.

26 от паната могат да се разгледат край Римския стадион, а останалите 10 са подредени в Цар Симеоновата градина. Те могат да се видят до 31 март.

Изложбата е част от празничните събития, с които Градската галерия отбелязва 70 години от създаването си. По този повод в поздравителен адрес до екипа на художествения музей  заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов подчертава: „От далечната 1952 година до днес, вече разположена в девет сгради, галерията демонстрира няколко важни неща – амбиция, отговорност и професионализъм във всяка област, в която развива своята дейност.“

Той отправя и пожелание, което съвпада с мисията на културната институция:

„И нека в храма, наречен Градска художествена галерия – Пловдив, да идват все повече деца и млади хора, които да поддържат и предават знанията, историята и ценностите на поколенията след нас!“

 

Подобни статии

Top