Историята на Нарек – българинът застрашен от екстрадиране

 „Бихме ли спасили някого днес?“

Този въпрос обсъждат днес на кръгла маса в Историческия музей в Пловдив. Дискусията е посветена на 75-та годишнина от спасяването на българските евреи.

Обсъждането разгледа проблемите в съвременното общество на хората, които имат нужда от закрила и днес.

Бе разискана темата с отношението на обществото ни към имигрантите от Сирия, Ирак, Афганистан и Пакистан.

Диана Радославова – директор и водещ адвокат в центъра за правна помощ “Глас в България“ запозна присъстващите с историята на Нарек Оганисян. 23-годишният младеж, които от шестмесечно бебе живее в Радомир с майка си и други роднини арменци, е заплашен от екстрадиране в Армения. У нас той няма лични документи и на практика е незаконно пребиваващ за българските власти.

Нарек е български гражданин по всички житейски закони, но по нормативните такива той е незаконно пребиваващ в държавата, която счита единствено за своя родина.

Майка му многократно се е опитвала да му издаде документи, но и е отказвано, като последния откъс е от 2015 г. Миналата година е издадена заповед за екстрадиция на момчето от България в Армения. Той е задържан в миграционен център в Бусманци.

Въпросът тук е ще помогнем ли на Нарек да остане български гражданин.

„Това е небалансирано прилагане на една миграционна политика.“, заяви адвокат Диана Радославова.

Според адвокат Радославова що се отнася до обществото то Нарек ще остане у нас. Тя посочи като доказателство за това и започналата подписка в защита на Нарек. От началото на месеца до днес са се подписали над 1 300 души.

През годините лицата, които са потърсили закрила от държавата ни са намалели драстично.

Организатор на събитието е Философско-историческият факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, дискусията откри ректорът на ПУ проф. Запрян Козлуджов. Модератор на дискусията е проф. Мария Шнитер.

Събитието ще продължи до 16.00 часа днес.

Подобни статии

Top