Исторически труд доказа: БНБ била „мащеха“ на общините, заробвала ги с тежки лихви

Архивни документи разкрили заробващите условия по заемите на БНБ за общините

Изключително ценни сведения за дейността на БНБ в периода между 1886 и 1944 година излязоха на бял свят, след публикуването на историческия труд „Ролята на община Пловдив за развитието на града през периода 1886 – 1944 година“. Авторът на труда, публикуван в 12-я поред годишник на Регионалния исторически музей – Пловдив – директорът Стефан Шивачев, е направил разкритията при подготовката на докторската си дисертация.

Пред журналисти днес Шивачев разказа, че в този исторически период едва 3% от приходите на общините оставали в местната хазна, а 97 на сто от тях отивали в държавния бюджет. Заради това общините имали средства само за писалки на служителите си. Всички останали свои проекти те осъществявали със заеми от БНБ.

По време на изследването си за инфраструктурните проекти на Пловдив от този период, Стефан Шивачев открил интересни архивни материали от фонда на БНБ и МВР. От тях става ясно, че Българската народна банка е заробвала общините с големи лихви.

Така през 1890 година например, община Пловдив взема заем от 1,5 млн. български златни лева, за да плати на белгийска фирма за изграждането на градска канализация. В следващите 15 години поради липса на капацитет за изплащане на заема, който бил с 8% лихва, се оказало, че в даден момент общината е изплатила 4,6 млн.лв. от него и има да плаща още 5,5 млн. лв.  За да изплати кредита, общината взема нов заем от БНБ в размер на 7 млн. лв.

1 2

Подобни статии

Top