Историческо! Ботев (Пловдив) е основан на 11 март 1912 (СНИМКИ И ВИДЕО)

Разкриха нови документи за историята на най-стария в България футболен клуб, честит рожден ден!

На специална пресконференция в Регионалния исторически музей – Пловдив бяха разкрити оригиналните документи от основаването на Ботев (Пловдив). Те са дарени от пожелал анонимност привърженик на „жълто-черните“, съобщи изпълнителният директор на клуба Иван Йотков, който бе в компанията на члена на на Съвета на директорите Димитър Радев и на директора на музея Стефан Шивачев.

Оказва се, че най-старият в България футболен клуб е основан на днешния 11-и март през 1912-а година, а не на 12-и март, както се смяташе досега. Това е записано в оригиналния Учредителен протокол.

Ето и още исторически факти, които бяха разкрити с оригинални документи:

–  На 5 март 1907 година ботевистите се опитват за първи път да регистрират Ученически футболен клуб „Христо Ботев“.

– На 7 април 1907 година Съдът отказва регистрацията с обосновката, че въпросният футболен клуб не може да съществува като отделна юридическо лице и за да развива дейност е необходимо да бъде част от съществуваща спортна организация.

– На 25 юли 1942 година Пловдивският окръжен съд взима решение, в което приема, че основаният през 1912 година клуб е правоприемник на Ученическия футболен клуб „Христо Ботев“ от 1909 година, част от дружеството „Тракийски юнак“.

– През 1925 година „Ботев“ се сдобива със свой официален химн/марш. Негов композитор е Любомир Пипков, а текстописец Симеон Тодоров.

1 2

Подобни статии

Top