Историческо! Германският канцлер за първи път в „Аушвиц“

Ангела Меркел връчи и дарение от 60 000 000 евро

Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на първото си посещение в „Аушвиц“. Със себе си тя донесе и дарение от 60 млн. евро за лагера на смъртта, който днес е музей на жертвите на Холокоста. Парите ще влязат във фонд за поддържане на физическите останки на лагера – сгради, бараки, огради, наблюдателни кули и лични вещи като обувки и куфари на убитите тук. Всички те са запазени като свидетелство за германските зверства и са един от най-разпознаваемите символи на способността на човечеството да извършва злодеяния. Състоянието им обаче се влошава с течение на годините и заради многомилионния поток от туристи от цял свят, което налага дългосрочни консервационни мерки.

Дарението за фондацията „Аушвиц“ идва в добавка към вече дарените от Германия 60 млн. евро преди 10 г., когато фондът бе създаден, съобщиха от държавния музей „Аушвиц-Биркенау“, пише dnes.bg. Така общият принос на Германия вече e 120 млн. евро. Както и предишното дарение, половината от сегашното идва от федералното правителство, а другата половина – от германските провинции, като признание за отговорността на германската нация.

След като стана канцлер през 2005 г., Меркел отдаде почит към жертвите в редица други нацистки концлагери, в Аушвиц обаче тя идва за първи път.

Полското външно министерство нарече посещението й „историческо“, което е явно признание за уникалния статут на Аушвиц в световната колективна памет, отбелязва АП, цитирана от БТА. Министерството посочва, че това е едва третата визита на действащ ръководител на германско правителство в това място на почит към жертвите на нацизма.

Нацистка Германия унищожава около 1,1 млн. души в затворническия комплекс Аушвиц-Биркенау по време на окупацията на Полша през Втората световна война. Повечето от жертвите са евреи, докарани тук от цяла Европа, за да бъдат умъртвени в газови камери. Убити са и десетки хиляди други хора, включително поляци, съветски военнопленници, роми. Лагерът е освободен от Съветската армия на 27 януари 1945 година.

Снимка: Reuters/ dnes.bg

Подобни статии

Top