Историк: Нацистите били толерантни към лесбийките

Историк нацистите били толерантни към лесбийките

Почти няма дела срещу лесбийки

Нацистите са се отнасяли толерантно към германските лесбийки и не са ги пращали в концлагери, смята американски изследовател, след като се запознал с редица углавни дела срещу жени, водени от германската полиция.

До неочакваните изводи достигнал историкът от Станфордския университет Самюъл Хюнеке, който се занимава със съвременната история на Европа и в частност, с въпросите на хомосексуализма във военна и следвоенна Германия.

През 2008 година в Берлин бил открит паметник на хомосексуалистите – жертви на нацизма, които били подложени на преследване в нацистка Германия. Монументът представлява бетонен паралелепипед, на лицевата страна на който има отвърстие, през което посетителите могат да погледнат и да видят кратък филм за целуващите се мъже.

Веднага след откриването на паметника, в обществото се разрази остра дискусия защо монументът увековечава само паметта на мъжете-хомосексуалисти, пострадали от нацизма.

В последното си изследване, публикувано в списание Journal of Contemporary History, Хюнеке анализирал углавните дела, заведени в Германия през 40-те години на миналия век срещу хомосексуалисти. „Тези документи прибавят нов щрих към съществуващите представи – уверен е Хюнеке. — Те доказват, че лесбийките в Третия райх са живели съвсем нормално“.

Системното преследване и унищожение на мъжете-хомосексуалисти от нацисткия режим е старателно документирано от историците: режимът недвусмислено е криминализирал „противоестествения разврат“ между мъжете.

Около 50 хиляди мъже са били осъдени за хомосексуализъм

Около 50 хиляди мъже били осъдени за хомосексуализъм, 15 хиляди били изпратени в концентрационни лагери, а около 60% от тях не са се върнали оттам.

През 1935 година нацисткото правителство внесло поправки в закона и обявило като незаконни всякакви контакти между мъже, които биха могли да бъдат сметнати за проява на хомосексуалност. Скоро след това броят на осъдените по този текст рязко скочило – от 800 на 8 000 годишно. През 1937 година в една от своите речи Химлер заявил, че хомосексуалистите членове на SS, ще бъдат изпратени в концлагери а при бягство, ще бъдат разстреляни.

1 2

Подобни статии

Top