Италия иска отлагане на Евро 2020 заради коронавируса

Помощник-треньорът на холандския гранд Аякс е под карантина, отлагат световните квалификации в Азия, пренасрочиха маратона в Париж за октомври

Президентът на асоциацията на футболистите в Италия Дамяно Томази призова УЕФА да промени датите на провеждане на Евро 2020 във връзка с епидемията от коронавирус.

Според него така ще се помогне на страните, в които националните шампионати претърпяха много промени, да завършат в разумен срок и играчите да успеят да се подготвят. Най-засегната от коронавируса е именно Италия, от което пострада и футболът. След вълната от отлагания на мачове накрая се взе решение всички спортни събития до 3 април да се провеждат без публика.

Последното голямо спортно събитие преди забраната беше мачът между Специя и Пескара от Серия „Б“ с участието на Андрей Гълъбинов и Валери Божинов.

„УЕФА трябва да помисли за преместване на шампионата. Коронавирусът не е проблем само на Италия. Серия А продължава без публика. Сред футболистите вече се забелязва тревога. Взимаме мерки, но играчите на терена рискуват много. Най-лошото ще стане, ако един играч само се зарази, защото целият отбор ще бъде поставен под карантина“, споделя Томази.

В същото време паника разтърси треньорския щаб на Аякс, след като помощник-треньора на тима Кристиан Полсен беше подложен на карантина в следствие на контакт със заразен от коронавирус.

Според нидерландските медии двама други членове на треньорския щаб на Ерик Тен Хааг също са подложени на изолацията. Това е предпазна мярка, след като Полсен е посетил рожден ден, на който впоследствие един от поканените е дал положителна проба за коронавирус.

От клуба настояват, че Полсен и другите членове на щаба нямат никакви симптоми, но са получили указание да се самоизолират и да си проверяват често темпетарурата.

Мачовете от световните квалификации в зона Азия за Мондиал 2022 също може да бъдат отложени заради епидемията от коронавируса, обявиха от ФИФА след срещата с представители на Азиатската футболна конфедерация.

Китай и Южна Корея, двете страни, които са най-силно засегнати от епидемията от коронавируса, трябваше да играят домакински мачове на 26 март.

Маратонът в Париж, който трябваше да се проведе на 5 април, беше анулиран от организаторите заради епидемията от коронавирус в Европа. Пред “Льо Паризиен” организаторите от Amaury Sports Organisation (ASO) разкриват, че новата дата на състезанието по парижките улици е 18 октомври.

Полумаратонът в Париж, който трябваше да се състои на 1 март, вече беше преместен на 6 септември като превантивна мярка на властите с цел избягване на струпването на много хора на публични места.

Новината ще промени плановете на 65 000 маратонци от 150 страни, които се бяха записали за участие в това 44-о издание на маратона. Маршрутът му тръгва от прочутия булевард Шан-з-Елизе и минава покрай емблематични сгради и места във френската столица като Бастилията, Нотр Дам, Булонския лес и други.

Подобни статии

Top