Италианецът Джовани Лонарди победи в 1-вия етап на Обиколката на България

Отлично класиране за българите Ясен Александров и Николай Генов след 186 км между София и Пловдив

Италианецът Джовани Лонарди от отбора „Бардиани“ спечели първия етап и облече жълтата фланелка в тазгодишното 68-о издание на Международната колоездачна обиколка на България. Лонарди завърши за 4:40.51 часа, като спечели финалния спринт по 186-километровото трасе от София през Боровец до Пловдив. Матвеж Говекар (Словения) от „Тирол-КТМ“ остана втори, а трети се нареди Пелегри Оскар (Испания) от „Електро Хипер Европа“.

От българите с най-предно класиране Ясен Александров от „Долчини“, който финишира с времето на победителя в основната група.

Николай Генов от КК „Цар Симеон 1898“ пък зарадва пловдивските фенове на колоезденето с престижното си 18-то място.

„Много съм доволен. Това е първата ми победа за сезона. Отборът беше перфектен, изведоха ме отлично 200 метра преди финала и аз направих останалото. Етапът беше дълъг, а времето беше горещо. В крайна сметка се стигна до финален спринт и ние си свършихме отлично работата. Състезанието е добро. За първа година съм тук. Може би ще дойда и догодина“, коментира 24-годишният Лонарди, който има две участия в колоездачната обиколка на Италия – един от трите най-големи Тура.

Унгарецът Балаж Рожа от „Епронекс“ атакува малко след старта и водеше през го-голямата част от дистанцията, но беше застигнат 20-ина километра преди финала и също завърши в основната група.

Георги Николов от „Омега“ падна по средата на трасето и счупи пръст на ръката. Той все пак стигна до финала, но по-късно днес ще премине медицински прегледи, след което ще се реши дали да продължи.

Обиколката на България продължава утре с втория 113-километров етап от Пловдив през най-сериозната височина в състезанието Беклемето до Троян. В състезанието участват 25 отбора и 144 колоездачи.

Подобни статии

Top