Италиански културен министър: Пловдив и Матера ще покажат много заедно

Целта на днешната среща бе да се задълбочи партньорството между двата града

„Проектът „Пловдив 2019“ е един наистина оригинален и уникален проект, сигурен съм, че заедно с Матера 2019, ще придадем още повече стойност, използвайки сътрудничеството, диалога, тъй като споделяме общи ресурси“. Това заяви  Алберто Бонизоли, министър на културното наследство, културните дейности и туризма на Италия, по време на официална среща с кмета на Пловдив Иван Тотев, заместник-министъра на културата Румен Димитров, заместник-кмета Стефан Стоянов и ръководството на фондация „Пловдив 2019“.

Целта на днешните разговори бе да се задълбочи партньорството и да се подобри качеството на проектите и в двете европейски столици на културата.

„Двата проекта изразяват два уникални и оригинални града. Пловдив е един от най-динамичните градове в България. Матера е един много интересен град от исторически, социален и антропологичен смисъл и принадлежи на една от по-малко развитата част на нашата страна. Заедно можем да покажем много на целия свят и Европа, като съумеем да изненадаме и да учудим, като направим неочакваното за хората. Предлагайки им да посетят Пловдив и Матера те ще видят нещо, което не очакват, защото говорим за културна продукция“, допълни италианският културен министър.

Официалната делегация, в която участват и представители на фондация „Матера – Базилика“, бе на посещение в Пловдив по по повод проекта „Европейска столица на културата 2019“.

Съпругата на италианския културен министър – пловдивчанка

По време на пресконференцията след срещата се разбра, че съпругата на италианския министър – Лучия Велева, е пловдивчанка. Министърът разказа още, че от 1993 година, когато за първи път е бил под тепетата, Пловдив се е променил фундаментално. Алберто Бонисоли призна,  че говори български език на домашно ниво, в къщи, със семейството си.

1 2

Подобни статии

Top