Италиански театър влиза в Столипиново

С театрални работилници,

изследователски разходки и запознаване с децата и младежите от Столипиново стартира проектът на италианската театрална компания „Gommalacca Teatro“.

В рамките на два дни – днес и утре професионалните актьори и сценографи от Италия ще се запознаят с квартала и ще очертаят пространства за работата си в Пловдив. Ще се проведат пет театрални изследователски семинара с участието на младежи от българската и ромската общност  на възраст от 14 до 25 години.

Първите два от тях  се случват  последователно първия ден в Столипиново, а втория в пространството на СКЛАД в Тютюневия град. Целта е чрез техниките на сценичните изкуства да бъде създаден нов език за общуване между участниците от ромската общност на Столипиново и връстниците им от други квартали на града.

Проектът на италианците със заглавие „Aw(E)are“ се реализира от юни 2018 до януари 2019 г. като част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Техни партньори са  Младежки клуб „Рома“ и IAC – Център за интегрирани изкуства – Матера.

Работилниците се осъществяват и със съдействието на Национален алианс за работа с доброволци.

Неформалният метод на работа

на „Gommalacca Teatro“ е базиран върху педагогически подход към сцената и идеята за “потапяне”  чрез визуалните изкуства за преосмисляне на границите и освобождаване на въображението.  “Gommalacca Teatro” e единствената италианска компания, която осъществява паралелно два проекта към инициативата Европейска столица на културата – Пловдив 2019 и  Матера 2019.

Работата с тях е продължение на партньорството на фондацията с италианската столица на културата и част от дългосрочните дейности за работа с общностите в града.

С началото на изпълнението на проекта “Aw(E)are” се отбелязва десетгодишнината от основаването на “Gommalacca Teatro” от Карлота Витале и Мимо Конте през 2008 г.

Театралната компания съсредоточава своята дейност върху работата с общности, професионалната театрална продукция и търсенето на възможни нови места за “заразяване” с нестандартни езици в областта на неформалното образование, сценичните и визуални изкуства.

Подобни статии

Top