Италианци направиха първата у нас клоун терапия за малките пациенти на пловдивска болница

Хуманитарната организация „Клоун 2.0“ от Италия избра известна верига болници  в Пловдив за първата си благотворителна проява.

Матилде, Джани и Марко гостуваха на малките пациенти в детско отделение, за да организират първата си клоун терапия – те ги забавляваха и успяха да повдигнат духа им на макс.

В продължение на час фоайето на стационара заприлича на детска площадка, която завря от емоции, а звънкият смях на малчуганите огласяше цялата болница.

Децата забравиха, че са болни и влязоха в ролята на илюзионисти и заедно с тримата италианци правиха фокуси. В разгара на играта Джани привлече и хора от персонала, които с удоволствие се включиха в забавленията. Когато клоуните започнаха да надуват балони и да правят от тях кученца, цветя, шпаги и какво ли още не, от всички страни започнаха да валят поръчки.

„Клоун терапията се прилага по цял свят в отделения и болници, където се лекуват деца. На много места освен групови забавления за болните деца, те минават и по стаите, за да доставят радост и на трудно подвижните“, обясни Джани Битонти. Той следва медицина в Болоня и още като студент посещава педиатрията, за да забавлява малките пациенти.

След дипломирането си не станах лекар, но продължих да бъда клоун, шегува се чаровният мъж, който в момента е директор на Фондация за деца с увреждания на Ботуша. Привлича за каузата като доброволец своя приятел Марко Ломбарди, а Матилде Галли, която сега следва Психология в Болонския университет, сама намира организацията и се включва в нея, още докато е ученичка в гимназията.

1 2

Top