Иван Чепаринов се завърна на победния път на ЕП по шахмат

Асеновградчанинът с четвърти успех на Европейското първенство в Грузия

Гросмайстор Иван Чепаринов постигна четвърта победа на Европейското първенство по шахмат, след като в партия от шестия кръг се наложи с черните фигури над поляка Матеуш Бартел. С успеха асеновградчанинът събра 4,5 точки и заема 19-а позиция във временното класиране, като изостава само на половин точка от седемтимата лидери, които са с по 5.

След като в петия кръг фиксира реми с датчанина Мадс Андерсен, в шестия Чепаринов постигна красива победа над Бартел, използвайки силата на две раздалечени проходни пешки в ендшпила.

За разлика от Чепаринов, който има 3,5 точки в последните си 4 партии, другият български представител на шампионата в Батуми – Антоанета Стефанова, допусна четвърта поредна загуба. Бившата световна шампионка отстъпи с черните фигури пред азера Вугар Манафов. Така Стефанова остава с две точки, постигнати в първите два кръга на шампионата.

Днес е почивен ден за шахматистите на европейското първенство, а в събота турнирната борба се подновява със седмия от общо 11 кръга. В него Чепаринов ще играе на седма маса с белите фигури срещу доскорошния лидер Роберт Ховханисян от Армения, докато Стефанова ще бъде с белите срещу руснака Андрей Цветков.

Снимка: sportal.bg

Подобни статии

Top