Иван Демерджиев за катастрофата с автобус: За да предпазят пътуващите, полицаите са загубили живота си - DC news

Иван Демерджиев за катастрофата с автобус: За да предпазят пътуващите, полицаите са загубили живота си

Полицаи на средно ниво участват в трафика на мигранти, добави вътрешният министър

„За да предпазят пътуващите, полицаите са загубили живота си.“ Това каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев за катастрофата с автобус с мигранти, при която загинаха двама служители на реда.  Той добави, че полицаите са видели, че превозното средстов е пълно с хора, между които жени и деца. Те не са били в багажното отделение, а в салона, където са пътниците„, обясни Демерджиев пред bTV.

Вътрешният министър добави и, че ще се проведе обучение на полицаите как да пазят живота си при подобни инциденти.

Демерджиев коментира и участието на полицаи при пропускане на мигранти през границата.

„До средно ръководно ниво полицаи участват в трафика на бежанци. Основно обаче са сирийци, афганистанци и дори украинци, както и граждани на Република Северна Македония. Големите парични потоци привличат най-различни хора. Там се включват и хора с големи финансови възможности и аз не мога да разбера, какво ги мотивира да извършват подобна дейност“, посочи той.

Около 1000 евро на човек вземат каналджиите за трафика на мигрантите, като границата е изключително лесна за преминаване, добави Демерджиев.

„Видях с очите си как се прескача с една стълба“, обясни вътрешният министър.

Той разказа и за нова схема на плащане, която се ръководи от Турция, като определи метода като много иновативен.

„Доста сложни са каналите. Комуникират с лица в Турция, осъществяват координация, те често сменят картите на телефоните си, създават верига от хора, така че да се накъса възможността органите на МВР да проследи веригата. Измислени са иновативни методи за разплащане, т.е. съответният мигрант трябва да стигне до определена точка, да се документира пристигането му там. Едва тогава се превежда сумата от Турция в България. Плаща се по различни канали и по екзотични начини, включително и през „Изипей“ на различни хора. Носят се пратки, оставят се на точно определено място, получават се пароли“, обясни министърът.

По думите му става дума за поне две големи групи, които оперират в двете страни – има човек, който управлява в България и друг човек, който управлява процеса от Турция.

„Групите имат ясно изразена йерархична структура. Винаги има глава на групите в България и Турция. За някои от групите е имало данни от по-рано. Сега много бързо ще се развият събитията. Такава операция вече е в ход в населените места където се подготвя този превоз. Има данни, че тези хора се държат в различни квартири в селата, докато се набере необходимата група за да се превозят“, разказа още министърът и посочи, че някои от участниците са били дори два пъти в системата на вътрешното ведомство.

По думите му много трудно е да се разкрие цялата група и пълната й структура.

Демерджиев заяви, че е в ход операция по отношение на населените места, в които има данни да се укриват мигранти.

Същевременно потокът бежанци се увеличава непрекъснато и най-драматично ще бъде през септември и октомври, прогнозира вътрешният министър. Според него в момента на границата ни били връщани по 1000 души на ден, като преди това са били по 300.

Снимка: стопкадър bTV

Подобни статии

Top