Иван Гешев: Бобоков е признал за една паралелна държава, в която участва

Кореспонденцията на Бобоков надхвърляла многократно „Война и мир“

„Наблюдаващите прокурори ще преценят дали ще бъдат повдигнати нови обвинения по конкретно досъдебно производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние“. Това коментира в отговор на журналистически въпроси в Гоце Делчев главният прокурор Иван Гешев. Той посочи, че в иззетите електронни устройства, на които се извършва анализ, се съдържа над 260 гигабайта информация – за сравнение романът „Война и мир“ е около 5 гигабайта, уточни Гешев.

Във връзка с разпространеното днес от Специализирана прокуратура прессъобщение за комуникация между обвиняемия Пламен Бобоков с висши представители на държавни институции, главният прокурор коментира, че доколкото му е известно лицето само е потвърдило наличието на “задкулисие” и “паралелна държава”.

„Имало е комуникации с всякакви лица от всякакви позиции в държавата. Самият господин Бобоков по същество е признал едно нещо – че съществува задкулисие и той участва в това задкулисие, говорил е за връзки, че това е нормално и така функционират нещата в България. Той е признал на практика за една паралелна държава, в която той участва. Ето това прокуратурата иска да прекрати. И аз, докато съм главен прокурор, ще направя всичко възможно да го прекратим. Това, което искаме да прекратим, е хора с пари, със стотици милиони, да си купуват медии, политици, политически партии, за да продължават да крадат безнаказано, както са го правили 30 години. В резултат на това хората живеят по начина, по който живеят – с мизерни пенсии. От българските граждани са откраднати милиарди“, добави главният прокурор.

Медиите канонизирали тези бизнесмени

„Медиите канонизират тези бизнесмени. И ги канонизират не защото ги обичат, а защото им се плаща. Съветвам българските граждани да гледат кой какво прави, а не какво пише“, каза Иван Гешев.

Главният прокурор отбеляза, че проблемът е, че в затворите „не влизат хората, които разполагат с пари, власт и влияние, там където им е мястото. Влизат социално слаби, които нямат финансов ресурс да плащат на медии, на скъпо платени адвокати, те не могат да се защитават“.

Междувременно тази сутрин от Специализираната прокуратура отново публикуваха част от текстова комуникация между вероятно лице с имунитет от една страна и Пламен Бобоков от друга. Комуникацията се публикува с разрешение на наблюдаващите прокурори, съгласно чл. 198 НПК. Същата се съдържа в експертиза на мобилен телефон, ползван от Бобоков.

1 2

Подобни статии

Top