Иван Гешев: Проверяват се 14 от най-големите приватизационни сделки на прехода (СНИМКИ/ВИДЕО)

Главният прокурор бе в Пещера, където се проведе специализирана полицейска акция срещу битовата престъпност

„В прокуратурата е получена информацията за 14 от най-големите приватизационни сделки на прехода, като се започне с Кремиковци. В момента тази информация е разпределена на прокурори от ВКП, които преценят дали са извършени престъпления, дали има изтекли давностни срокове, има ли предишни досъдебни производства, има ли осъдени или оправдани, за да може да се уточни дали са налице основания за търсене на наказателна отговорност“. Това заяви в Пещера главният прокурор Иван Гешев, който пристигна в градчето, за да ръководи отблизо голяма акция срещу битовата и конвенционална престъпност.

Гешев коментира, че прокурори от ВКП извършват проверка по две линии. Първата е наказателно-правен анализ, а втората – гражданско – съдебен надзор. „Трябва да е ясно, че за нищожните сделки няма давност“, припомни главният прокурор и добав, че до две-три седмици ще оповести резултата от този наказателно-правен анализ.

По думите му в „един друг период, при един друг главен прокурор, тогавашното правителство е отнело възможността на прокуратурата да ги атакува в съда, което бе направено съзнателно и с политическа цел на онова управление, за да може да се краде безнаказано. Сега прокуратурата може да извърши анализ и да сигнализира съответните министерства, които да предприемат действия в българския съд за обявяване на сделките за нищожни“, подчерта Гешев.

„В голямата си част приватизационният грабеж беше една брутална кражба и грабеж и бяха ограбени над 90% от българското население. Спечелиха единици и станаха милионери за една нощ. И това може да го видите във всеки български град. Тази страница трябва да бъде в някаква степен затворена, защото българските граждани заслужават  справедливост. За мен в голямата си част те бяха ограбени от този несправедлив криминален преход“, каза още Иван Гешев и напомни, че общият брой на проверяваните приватизационни сделки е 7000.

1 2

Подобни статии

Top