Иван Гешев ще е новият главен прокурор

Висшия съдебен съвет (ВСС) избра Иван Гешев за главен прокурор.

След близо 10-часова процедура кандидатурата му получи одобрението на 20 от магистратите, като само 4-ма гласуваха „против“. Срещу номинацията на Гешев очаквано гласа си дадоха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и съдиите Олга Керелска и Атанаска Дишева. „Против“ гласува и Красимир Шекерджиев.

Решението обяви правосъдният министър Данаил Кирилов. Той покани вече избраният за главен прокурор кандидат. „Честито! Успех!„, пожела му Кирилов. Самият Гешев благодари за доверието и призна, че особено впечатлен е останал от съдия Шекерджиев и неговото изказване.

За да встъпи в длъжност обаче, за назначаването му трябва да бъде издаден указ от държавния глава Румен Радев. Дали ще го направи или не, все още президентът не е заявил официална позиция, но още в самото начало на процедурата даде да се разбере, че няма да бъде просто страничен неин наблюдател. Законът не предвижда срок, в който Румен Радев трябва да реши.

Протести съпътстваха избора на Гешев

Днешното заседание на Пленума продължи около 10 часа. То бе съпътствано с протести „за“ и „против“ кандидатурата на Гешев. Магистратите дори прекъснаха за кратко своята работа, след като стана ясно, че е подаден сигнал за бомба в сградата ВСС, но това не доведе до евакуация и спиране на заседанието.

​​Обичайните критки към номинацията на Гешев отправи председателят на ВКС Лозан Панов, който за поред път го обвини заради показния арест на кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева, извършен миналата година в центъра на столицата. Панов попита всички членове от прокурорската колегия по какви критерии са преценили, че Гешев е най-достойният кандидат, заслужил тяхната единодушна номинация. Според него кандидатът за главен прокурор има „изключително нисък праг на търпимост“, което ще му попречи в процеса на неговата работа.

В същото време колеги на Панов застанаха плътно зад номинацията на Гешев. „Изборът ми е повече от категоричен“, защити го съдия Боян Новански. Колежката му Даниела Марчева припомни за законовите промени, разделили ВСС на две колегии, както част от съдебната реформа в страната, както и че Гешев е номиниран именно от професионалните среди. 

1 2 3

Подобни статии

Top