Иван Гешев ще е новият главен прокурор

Освен изслушването на концепцията на Иван  Гешев,

както отговорите на въпросите към него, в рамките на заседанието още веднъж бяха представени и резюмета на положителните доклади на Комисията по атестирането и конкурсите и Комисията по професионална етика. Общо 91 бяха писмата със становища или въпроси относно процедурата, като в 73 от тях е заявена подкрепа за кандидатурата му. В 12 становища пък бе изразено несъгласие с нея, като в някои от тях се съдържа и искане за прекратяване на процедурата.

Това бе и първата процедура за избор на главен прокурор след последните промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат право на номинация да имат Прокурорската колегия и министърът на правосъдието. След като Данаил Кирилов не се възползва от него, а колегията издигна Иван Гешев, той остана единственият кандидат за поста, което бе и основният аргумент сред неговите противници.

При този избор за първи път са проведоха и консултации със съсловните организации на прокурорите и следователите.

Прокуратурата разобличи фалшива новина за „офшорни сметки“ на Иван Гешев

Кой е Иван Гешев?

Висшето си образовани придобива през 1994 година във Висшия институт на МВР, а общият му юридически стаж надхвърля 23 години. Професионалната си кариера започва през 1996 година като помощник-следовател в Столична следствена служба. Достига до ранг „следовател“, а по-късно преминава през Софийска районна и Софийска градска прокуратура и Върховна касационна прокуратура. През 2016 година ВСС го избра за председател на Специализираната прокуратура, а през 2018 година встъпва в длъжността „заместник на главния прокурор при ВКП“, която изпълнява до момента.

Източник: Daricnews.bg
Снимка: Frognews
1 2 3

Подобни статии

Top