Иван Кабамитов и Илко Василев-Базѝлео изпълняват арии и авторски поп песни в памет на бас №1 Борис Христов - DC news

Иван Кабамитов и Илко Василев-Базѝлео изпълняват арии и авторски поп песни в памет на бас №1 Борис Христов

Проектът от 12 композиции заедно с емблематичната „Многая лета“

ще бъде представен на сцена „Парк 2019“ в район „Тракия” на 18 май, входът е свободен

Оперни арии и авторски поп песни в памет на ненадминатия бас Борис Христов ще представят изпълнителите Иван Кабамитов и Илко Василев-Базѝлео.

С концерта на 18 май (четвъртък) 2023 г. ще бъдат отбелязани 109 години от рождението на Борис Христов – признат за най-великия бас на планетата и роден на същата дата през 1914 г. в град Пловдив.

Музикалното събитие ще се проведе на откритата сцена в „Парк 2019“ в жилищен район „Тракия“ от 18 часа.

Проектът „Оперни арии и авторски поп песни в памет на великия бас Борис Христов“ се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив по Компонент „Гражданска активност“, част от Културния календар на града.

Входът е свободен.

Програмата на концерта включва 12 вокални произведения – 5 известни оперни арии, емблематичната за Борис Христов композиция „Многая лета“ и 6 български авторски песни, създадени специално за проекта. Те ще бъдат изпълнени от солиста на Старозагорската държавна опера – баритона от Пловдив Иван Кабамитов, и от поп и джаз певеца Илко Василев-Базѝлео. Двамата ще си партнират, като всеки от тях ще вплита своя маниер на пеене в стила на другия.

По време на събитието Иван Кабамитовще разкаже накратко за емоционални моменти и скъпи спомени от контактите си с Борис Христов, когато е бил негов ученик през 90-те години на ХХ век. Концертът е повод да се отдаде почит на оперния колос и за навършващите се на 28 юни т.г. 30 години от неговата кончина.

„Нашият стремеж е да приковем вниманието на аудиторията върху нетолкова популярния факт, че Борис Христов – всепризнатият бас номер едно в света на оперното изкуство, е не само българин, но и пловдивчанин. И да се постави началото на традиция за почитане на този световнопризнат български творец“, казаха двамата певци.

Мелодичност, неконвенционален творчески подход и артистичност при изпълненията са основните акценти и отправната точка в създаването и възприемането на проекта „Оперни арии и авторски поп песни в памет на великия бас Борис Христов“.

Иван Кабамитов и Илко Василев-Базѝлео ще комбинират спецификите на различния си маниер на вокално изразяване – класическо и поп пеене.

Съчетаването на жанрово различните вокални инвенции на двамата изпълнители е дозирано с мяра и е естетически издържано според високите критерии на самия Борис Христов.

Кулминацията на концерта е композицията „Многая лета“, която е най-известното изпълнение на великия бас. Общото времетраене на концерта е около 90 минути.

 

Подобни статии

Top