Иван Костов към политиците от Пловдив: Някой трябва по християнски да прости (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Иван Костов към политиците от Пловдив: Някой трябва по християнски да прости (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Задачата е политическата система да си вземе властта от мафията, която се е настанила в държавните институции“, категоричен бе бившият премиер на България

Препълнена зала „Съединение“ посрещна снощи  бившия премиер Иван Костов в Пловдив. Десетки дойдоха да видят и чуят бившия премиер на България. Старинната зала, построена някога за парламентарни заседания се пукаше по шевовете, хора имаше и в предверието, както и по балконите. Сред присъстващите беше бившият областен управител, а сега депутат от Демократична България и местен лидер на ДСБ – Йордан Иванов и общински съветници.

Министър-председателят на България от периода 1997-2001 г. Иван Костов представи в града под тепетата най-новата си книга – “Политиката отвътре”. Той бе в Пловдив по покана на читатели за разговор и отговори на въпросите, зададени му от публиката. Книгата бе представена от журналиста и главен редактор на в. „Марица“ Руси Чернев.

„През 90-те години на миналия век преживявахме тежки времена. СДС тогава беше се разпаднала, а в демократичната общност, която тогава имаше претенции да лидерства промените се бяха изострили отношенията. Целта беше да се постигне обединение на демократичната общност и партиите, които я представляваха, за да могат да се превърнат в авангарда, от който имаше нужда страната. Това се случи не само с преговори, но и с битки. Не само с консенсусно съгласие, а и с много конфронтация и то с предизвикана конфронтация. Ние тогава не можехме да оставим президента Желю Желев, който свали правителството на Филип Димитров. Заради това станаха предварителните избори и Петър Стоянов ги спечели, като стана кандидат на цялата демократична общност“, припомни събитията преди 1997-ма година Костов.

Той посочи, че съгласието тогава не е постигнато лесно, но така се е стигнало до Обединените демократични сили и до голямото доверие, което хората някога му дадоха.

„Все си мисля, че на някой ще му е полезно първо да разбере какво е хаос и след това да прецени как може да постигне едно мобилизиране на българския авангард. Авангардът не е посткомунистическо мнозинство. Това е ариегарда на българското племе, което върви по пътеките на прехода“, направи сравнение бившият премиер и тогавашен лидер на ОДС.

1 2

Подобни статии

Top