Иван Петков дебютира начело на България с победа в Златната лига

„Лъвиците“ с лесен успех за 62 минути в столичната зала „Христо Ботев“

Националният отбор на България по волейбол при жените записа лесна победа с 3:0 (25:13, 25:18, 25:19) у дома срещу Португалия в първи двубой от група „А“ на Златната европейска лига. Срещата в София продължи едва 62 минути и се игра пред над 400 зрители.

В първия гейм воденият от селекционера Иван Петков тим доминира изцяло на полето в зала „Христо Ботев“, печелейки с категоричното 25:13.

Във втората част иберийките започнаха доста по-силно, но българките бързо обърнаха развоя на събитията в своя полза и българският тим не срещна особени проблеми при 25:18.

В последния гейм разиграванията също бяха оспорвани, но в края отново ликуваха „лъвиците – 25:19.

Най-резултатна за категоричния успех стана Гергана Димитрова с 14 точки. С 12 точки за победата се отличи Христина Русева.
За състава на гостенките Мария Майо реализира 7 точки.

За първи път беше тествано новото правилно на CEV, при което след 8-ата и 16-ата точка няма технически прекъсвания с цел придаване на по-голяма динамика в играта.

Това беше първата победа за България в престижния турнир. Следващата среща на българския тим е срещу Украйна, на 23 май от 18.30 часа.

„Като за първи мач с противник, който не е на нашето ниво, съм доволен. Това, което исках да видя в защита, се получи. Много работим и продължаваме да работим върху скоростта на нашата атака, мисля, че това на всички е направило впечатление. На първо време ни е достатъчно, но въпросът е, че не винаги сме на нужното ниво, което искаме. Нещата тепърва ще търпят развитие.

Не е трудно да се промени стила на отбора, в клубовете момичетата играят по начина, който изискват от тях. Това, което се прави в атака, трябва да се прави и след защита. Имаме работа и на блок и защита.

В сряда ще играем с Украйна, ще се подготвим за мача, ще коментираме след него. Има време за анализи, искаме да гледаме мач за мач. Крайната цел я знаем – класиране в Лигата на нациите. За нас е много важно, както и за федерацията. Ние губим през годините, че не играем с топотборите в света. Те ще изиграят 15 мача на много високо ниво, така имат възможност за ротиране на съставите – много състезатели да получават възможност за изява. Да трупат опит и самочувствие, да са конкурентни като стил на игра. Така се изгражда самочувствието за топпървенствата“, заяви селекционерът Иван Петков.

Стартови състави:

България: Гергана Димитрова, Нася Димитрова, Лора Китипова, Христина Русева, Мария Каракашева, Силвана Чаушева, Жана Тодорова – либеро;

Португалия: Едуарда Дуарте, Нурия Лопеш да Силва, Ванеса Родригеш, Марта Хърст, Хулиана Антунеш, Юлия Каваленка, Жоана Резенде – либеро.

Снимка: bgvolleyball.com

Подобни статии

Top