Иван Петков и Борис Халачев за новия сезон на ВК Марица (ВИДЕО)

Старши треньорът и мениджърът на „жълто-сините“ си пожелаха първа победа в Шампионската лига

Старши треньорът на Марица (Пловдив) и селекционер на женския национален отбор по волейбол Иван Петков даде своето мнение пред volleymaritza.bg за предстоящия сезон за клуба и националния отбор.

Петков присъства на първата тренировка на отбора за новия сезон, а след нея отпътува за София, където продължава подготовката на националките за предстоящото Световно първенство по волейбол за жени в Япония, което започва в края на септември.

– Господин Петков, Марица започва подготовка за новия сезон. Какви са очакванията?

– При нас очакванията са едни и същи винаги. Последните години целта е винаги да гоним титла и купа. Тази година имаме привилегията да участваме директно в групите на Шампионска лига. Това за нас е едно признание, едно стъпало по-нагоре от това, което направихме миналата година.

– С какъв състав стартирате днес и как върви селекцията?

– Доста по-ограничени сме като ресурс. Някои от състезателките са ангажирани с националните отбори, някои ни напуснаха. Селекцията е отворен процес на този етап. Имаме няколко набелязани волейболистки, когато се разберем със състезателките ще ги обявим официално.

– Как ще протече подготовката на отбора?

– Като всяка година подготовката ще протече основно в Пловдив, доволни сме от базата. Ще участваме на няколко международни турнира. Има залегнали дати в нашата програма. Трябва да решим точно къде да отидем да играем.

– Отново предизвикателството Шампионска лига, този път директно в групите!

– Това е едно признание за нашия отбор, за работата, която вършим, признание, което има своята тежест и своята отговорност към отбора, към нашите привърженици. Отборът трябва да бъде адекватен към нивото, което се стремим. Предизвикателство, което ни зарежда с по-голям оптимизъм и желание за работа.

– Трудно ли се съчетава двете длъжности на национален селекционер и старши треньор на Марица?

– Да, не мога да кажа, че е лесно. Да бъдеш национален селекционер е едно признание, което аз лично го приемам наистина като ангажимент, признание от работата, която сме свършили. Да дадеш наистина нещата, към които си се усъвършенствал на този етап, за да можеш да бъдеш полезен на своята родина.

– Постигнахте страхотни успехи с националния отбор – класиране във Волейболната Лига на нациите, а след това спечелихте и Златната Европейска лига?

– Когато печелиш винаги емоциите са позитивни. Отборът изживя страхотни моменти и в двата турнира, моменти, които за целия колектив бяха доста силни. Участието ни във Волейболната Лига на нациите за следващата година първо беше наша цел и второ беше едно доказателство за нивото, което трябва да имаме. Това означава, че сме на правилния път.

– Как ще оцените представянето на отбора, защото един треньор винаги гледа малко по-различно?

– Аз лично като треньор знам, че този отбор е в самото си начало като развитие. Основата, която поставихме е добра, но ангажираща, задължаваща за бъдещето. Вече трябва доста да се ангажираме като поведение, като стил на игра, да усъвършенстваме това, което имаме като идеи за волейбол ние като треньорски състав, но най-важното е наистина целият колектив да се развива по един позитивен начин, което доведе до едно добро представяне и ниво, което трябва да има българският национален отбор за бъдеще.

– Предстои Ви и най-голямото предизвикателство с националния отбор участие на Световно. Възможно ли е влизане в топ 8?

– Нека да се концентрираме мач за мач, колкото и тривиално да звучи. Трябва да се концентрираме в нашето представяне в отделните мачове. Ако успеем да настроим отбора да играе по подобаващ и правилен начин срещу конкретните съперници и да дойдат позитивни резултати, несъмнено ще има и добро класиране.

Мениджърът на Марица (Пловдив) Борис Халачев също даде интервю пред volleymaritza.bg преди първата тренировка на отбора за новия сезон.

– Господин Халачев, Марица започва подготовка за новия сезон. С какъв състав стартира отбора?

– Новият сезон започва с леко камерен състав. Голяма част от щаба и състезателките имат ангажименти с националния отбор. Има още няколко състезателки, с които финализираме договори. Те ще се присъединят към отбора на по-късен етап. Като цяло сме направили всичко възможно да имаме конкурентен отбор за групите на Шампионската лига. Тази година започваме директно в групите. Опитваме се от година на година да градим. Ще видим до каква степен сме успели.

– Марица започва с две нови лица в треньорския щаб. Да кажете няколко думи за тях?

– Новите лица са помощник-треньорът Владимир Орлов и кондиционният треньор Евгени Ранчински, който заедно с Николай Касабов ще отговарят за физическото състояние на състезателките.

– Как върви подготовката за Шампионската лига?

– Подготовката за Шампионската лига на този етап върви документално. В края на месеца ще има семинар във връзка с новото издание на Шампионска лига, на който аз лично ще присъствам. След този семинар ще имаме повече яснота дали ще има някакви промени и какви ще бъдат те.

– Какви са целите в Шампионската лига?

– Ние от миналата година гоним първа победа в групите на Шампионска лига, продължаваме да преследваме тази наша цел.

– Какво ще си пожелаете за новия сезон?

– За новия сезон си пожелавам всички да сме живи и здрави и дай боже целта, която преследваме да се сбъдне.

Подобни статии

Top