Иван Петков: Мачовете от световното помогнаха много за развитието ни

Мениджърът Любомир Герасимов иска БФВ да даде спокойствие на селекционера и възможност за по-дълга работа с отбора

Селекционерът на женския национален отбор по волейбол Иван Петков е сигурен, че мачовете по време на Световното първенство са помогнали изключително много в развитието на българските състезателки. „Лъвиците“ напускат Мондиал 2018 с четири победи и пет поражения.

„За нашите млади волейболистки беше наистина важно да се развият. Коментирахме многократно това, което трябва да правим по-добре. Видяхме прекалено много грешки по време на двубоите. Видяхме и доста положителни моменти в организацията на играта. Тази година изпитах изключително напрежение. Желая здраве и успехи на момичетата в техните клубни тимове през сезона“, заяви Петков след победата на България над Азербайджан.

Капитанът на българския отбор Христина Русева е щастлива от успеха в последния за България мач на световния шампионат в Япония.

„Хубаво е, че завършихме с победа. Щастлива съм от това. Вчера имахме наистина голяма битка срещу Тайланд. Това ни измори изключително много, защото играхме доста мачове преди това. Хубаво е, че бяхме съсредоточени след този двубой и можахме да победим“, заяви Русева пред медиите.

Любомир Герасимов, който е мениджър на женския национален отбор на България и член на Управителния съвет на федерацията по волейбол, също е доволен от представянето на тима на световното първенство в Япония и като цяло през сезона.

„Отборът се представи на добро ниво, определено сме доволни. Надявам се всички, които се занимават с волейбол и го наблюдават, също да са останали доволни. Оценката все пак ще я даде Управителният съвет на федерацията, но лично моето мнение е, че момичетата се представиха много добре през цялата година и отборът постигна много добри резултати. Изпълнихме първата задача – влизане в Лигата на нациите.

Следващата задача бе класиране до осмо място, която не успяхме да я изпълним. Но мисля, че на Световното първенство нашият отбор показа своите възможности, съобразно класата на съперниците. В момента това са ни възможностите, но сме много близо до най-добрите осем отбора в света. Победихме състави от втората осмица и се надявам в следващите две години вече да сме в първите осем. Разговарях много с треньора Иван Петков, той има своите виждания, но първо мисля, че ръководството на федерацията трябва да му даде спокойствие и възможност да работи по-дълго време, за да можем да постигнем тези резултати, които желаем. Имаме потенциал и резерви в играта, имаме и резерви при състезателките, които да се включат в националния отбор“, коментира Герасимов.

Снимки: FIVB, bnr.bg

Подобни статии

Top