Иван Петков – треньорът канар, който триумфира отново в Златната волейболна лига

Националният селекционер призна, че от малък е фен на Ботев, а волейболната Марица е неговото семейство

Иван Петков е най-успешният пловдивски волейболен треньор. Той е двигателят на възраждането на женския волейболен отбор на Марица (Пловдив). Постигна найголемите успехи начело на тима – шест пъти шампион на България, пет пъти носител на Купата на
България и веднъж на Суперкупата. Написа и нова страница в историята на Марица и българския волейбол – влизане в групите на Шампионската лига и победи в групите на турнира срещу руските грандове Динамо (Москва), Енисей (Красноярск), Уралочка-НТМК (Екатеринбург).

През миналия сезон Петков пое тима на Прометей (Камянске) от Украйна и го изведе до исторически требъл. От 2018-а година Петков е и селекционер на женския национален отбор по волейбол, а само преди дни спечели и Европейската златна лига. През август националките на Иван Петков ще участват на Европейското първенство по волейбол, а мачовете им ще се играят в зала „Колодрума” в Пловдив.

Иван Петков е многодобър приятел и кум на най-успешния треньор на Ботев в последните години – Николай Киров е и голям ботевист!

Ето какво сподели Иван Петков специално за „Канарче“, изданието на Сдружение ПФК Ботев:

Първо – честит успех с женския национален отбор! Дадохте само гейм на противника, при това във финала и спечелихте Златната лига. Кой беше найтрудният момент в турнира?

Благодаря Ви! Да така е, само един гейм загубихме в тазгодишното ни участие в Златната лига. Мисля, че найкачественият мач беше на финала, но не искам да подценявам мача срещу Чехия на полуфинала, там изиграхме мача равно от самото начало до края. След загубения първи гейм на финала, и то злощастно, в отбора не мога да кажа, че имаше напрежение, по-скоро повече концентрация видях, което си пролича и в крайния резултат.

Погледите вече са насочени към европейското първенство, на което един от градовете домакини е Пловдив. Очаквате ли бурна подкрепа, подобна на тази в Русе? А какви са очакванията в спортнотехническо отношение?

Очакванията към нашия отбор са големи. Аз като треньор винаги съм мислел за следващия мач като за най-важния. Трудно ми е да давам прогнози, но като всеки треньор искам най-доброто отнашия отбор.

За публиката нямам никакви колебания, сигурен съм, че ще бъде на ниво. Тук е момента да
благодарим на русенската публика, която беше невероятна.

Не много известен факт е, че сте фен на Ботев. Кога открихте любовта към жълто-черните?

Да, така е. Аз съм фен от дете на Ботев, отбор който винаги съм подкрепял. Емоцията ми към
Ботев е от годините ми, когато с моите квартални приятели играехме футбол от сутрин до вечер и, разбира се, всеки от нас си имаше своите симпатии към даден отбор и футболист (личност).

Кой е любимият Ви момент с Ботев досега, на който сте бил?

Е как кой – финала за купата срещу Лудогорец. Поради ред причини!

Вие сте близки приятели и кумци с Николай Киров – един от любимите треньори на феновете на Ботев. Разкажете за интересна случка с него!

Трудно ми е така да споделям и да си спомня моменти, които биха били интересни за Вас. Но бих споделил един факт, който не е много приятен за мен – че откакто пътищата на Николай и Ботев се разделиха, аз не съм посещавал мач на отбора!

Позволете да направим аналогия с легендарния треньор Хулио Веласко. През сезона 1998-99 г. Веласко е генерален директор на носителя на Купата на УЕФА Лацио, а през 2000 г. преминава в Интер на Масимо Морати. Възможно ли да видим такава метаморфоза и у нас, например да поемете позиция във футболен клуб, например Ботев?

Аз си спомням тази история с Веласко, но не мога да си позволя да я коментирам. Дали аз мога да работя като ръководител в друг вид спорт – по-скоро не, и Дай Боже да не ми се налага. Всяка работа си има своята специфика и аз съм на мнение, че всичко трябва да бъде
професионално направено и максимално добре подготвено, за да се случи, а за това се искат тесни специалисти – подготвени и знаещи.

Вие живеете предимно в чужбина, след като в края на миналата година поехте украинския първенец Прометей Камянске. Свикнахте ли вече в Украйна?

Когато заминавах за Украйна аз имах своите мисли, че е страна, която отстъпва на моите
представи (желания) за бъдеще, кариера, място за живеене и т.н. Но първо, след като президентът и мениджърът на клуба ме убедиха в техните амбиции, а също така и след подкрепата на близките до мене хора, че това е добър вариант, видях там нещо много различно. И засега всичко е добре. Нямах никакви проблеми с адаптацията ми, за което
спомогнаха и хората, които заварих там.

Трудно ли е да жонглирате и на двете места – като треньор на чуждестранен клуб и на националния отбор?

За трудно – трудно е! Но с това няма да изненадам никого. Найважното за един треньор според мен е неговия екип.

Вие сте най-успешният треньор на Пловдив по волейбол. Възможно ли е се върнете отново в Марица?

За мен Марица ще си остане над всичко! Това, което направихме с Марица, всички го виждат. Но има едно нещо, което не се вижда – любовта към клуба на всички, които работят там, отношението един към друг, чувството за семейство и най-вече духа на победител, който се е вселил в този клуб.

Подобни статии

Top