Иван Петков: Второто място в квалификациите не означава нищо (ВИДЕО)

Сега мислим за европейското, а континенталната квалификация ще бъде още едно мини-европейско първенство, тя ще е още по-тежка

Старши треньорът на националния отбор на България Иван Петков говори пред медиите веднага след завръщането на тима ни в София от олимпийската квалификация в САЩ.

 

“Второто място на тази квалификация не означава нищо, просто един престиж, че си по-добър и по-подготвен от другите. Не знам как да определя мача със САЩ. При всички случай е имало изненада, но 100% са били подготвени за нас, както и ние за тях. В момента няма тайни във волейбола. Дали сме били близо до класиране чисто като цифри и статистически, бяхме близо в този мач, но нека да останем по-реални и да продължим да работим по същия начин, който сме започнали. Да, беше удовлетворение за мен играта, която показахме, но не е изненада, че можем да играем по този начин. Но щом не си победил, има още много, много път, който трябва да извървим, и работа, която трябва да свършим. Този мач ни даде не точно надежда, защото знаем какво можем, но ни трябва време да го реализираме, но ни показа, че пътят донякъде е правилен. Но в същото време ни даде и много неща, върху които да мислим и отработваме”, заяви Иван Петков.

 

“Тази игра, която показахме срещу САЩ, е до някаква степен отражение на представянето ни във ВЛН плюс присъединяването на Елица Василева и Лора Китипова, нещата придобиха малко по-различен оттенък. Все пак, там във ВЛН отборът натрупа опит, който е безценен за всички нас, а идването на Василева и Китипова допринесе за класата. Все пак, Елица Василева дава едно самочувствие, тя е човекът, който поема отговорността във важните моменти. И трябва да се научим да я използваме в тези моменти. Тя е лидер. Това е разликата с ВЛН наред с опита, който натрупаха там по-младите състезателки. Видяхте как едни млади състезателки вече играят с едно по-различно самочувствие, по различен начин и вземат правилни решения. Може би не вземаме най-правилните решения във важните моменти, но това е път, който ще бъде доста дълъг. Ще трябва да мине още време за тези момичета, за да ни донесе това самочувствие, увереност и рутина, с които да се мерим с топ отборите в света”, допълни селекционерът.

“Имам една теория, че най-важен е предстоящия мач. Нека мислим първо за Франция на Европейското и след това за всичко, което ни предстои. Естествено ние имаме нагласа, но нека да бъдем стъпили по-реално на земята и да си вървим по пътя, който сме се начертали още миналата година и задачите, които ни е поставила и федерацията. Мисля, че имаме потенциала и възможностите да ги реализираме наистина, и да изпълним тези задачи, и до две години да имаме отбор, който да е по-окомплектован с повече състезателки, които да рутираме. Казвам го отново, нека да си вярваме и да гоним целите, които сме си поставили”, завърши Иван Петков.

1 2

Подобни статии

Top