Иван Шишков в Каравелово: Държавата осигури 20 милиона лева за карловските села след пороя - DC news

Иван Шишков в Каравелово: Държавата осигури 20 милиона лева за карловските села след пороя

Регионалният министър е на посещение в Каравелово след обявяването на частично бедствено положение там

Ситуацията в карловските села Каравелово и Богдан се нормализира и към момента е овладяна. Предприети са всики превантивни действия .Техника продължа да отстранява наносите в речното корито и там където има стесняване целта е да се улесни проходимостта на водата. Това съобщиха на пресконференция Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова и кметът на община Карлово Емил Кабаиванов, предаде Радио Пловдив.

По думите на екоминистъра хората не трябва да се притесняват, в момента екипи на Басейнова дирекция ще извършва мониторинг в района и ще се подава информация, за да може при необходимост да се реагира и незабавно. Проблемът който също се следи са наносите по течението на реката извън селата като ще бъде извършена съвместна проверка и с представители на Земеделското министерство.

Регионалният министър обясни, че държавата и местната власт от самото начало действат заедно. До момента са отпуснати от бюджета 20 милиона лева за възстановяване на инфраструктурата –пътища и ВиК мрежта. Тъй като са на територията на община Карлово местната власт трябва да изготви проектиу за да започне и реалното строителство на пътищата. Кабаиванов допълни, че до март ще бъдат изготвени проекти, обявани обществени поръчки и на пролет ще започне реално работа.

През февруари и март ще са готови проектите за възстановяване на инфраструктурата в пострадалите от наводненията карловски села, посочи още министърът на регионалното развитие Иван Шишков.

„Държавата е отделила 8 млн. лв. за ремонт на пътища и 12 млн. лв. за възстановяване на инфраструктурата, от които 9 млн. лв. за нови мостове и съоръжения и 3 млн. лв. за почистване“, посочи Шишков.

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов очаква в края на февруари едната група проекти за ремонт да са готови, а през март – другата.

Процедурите за възлагане на строителство може да бъдат облекчени от парламента, а не от служебния кабинет, каза още Иван Шишков.

Снимка: bTV

Подобни статии

Top