Иван Стоянов: Работата на кмета е да създава добри условия за живот на хората в района

Иван Стоянов е кмет на район „Източен”. Роден е на  04.09.1972 г. в Пловдив. Той е семеен, с едно дете. Завършил е магистратура по биология в ПУ „Пайсий Хилендарски“, специализирал е „Музейно дело, ботанически и зоологически градини“. От 2011 до  2019 година е директор на общинското предприятие „Чистота“. В края на  2019 г. Иван Стоянов е избран и встъпва в длъжност като кмет на район „Източен“.

Стартира мандата си с амбициозна инвестиционна програма. Доказателство за това са заложените и изпълнени от районния кмет дългосрочни проекти и инвестиции. С цел подобряване качеството на живот на всички жители на район „Източен“, бяха изградени и реновирани паркове, зони за отдих, детски площадки, фитнеси на открито. Инфраструктурата на района придобива нов облик. Облагородяване, реконструкция, ремонт, текуща поддръжка както и подмяна на улично осветление са само част от приоритетите, благодарение на които районът е един от най-предпочитаните за живеене от младите хора. С много работа, усилия и с необходимите средства, отпуснати от общинския бюджет, има немалко на брой  текущи и бъдещи проекти за реализиране.

– Г-н Стоянов, открихте първия етап от обновения парк Каменица. Разкажете повече за проекта – какво беше свършено и какво предстои? Ще се запази ли съществуващата детска площадка? Каква ще е най-голямата атракция?

– Паркът ни е централен в района, той се посещава не само от жителите на район „Източен“, но и от жителите на целия град, и е тясно свързан с града. Последното обновяване на парка е от 2008 година, когато са поставени съоръжения за игра и една от точките в предизборната ми програма и в програмата за управление на района беше да се реконструира парка. Започнахме с първия етап, който е от бул. „Източен“ до ул. „Ралица“ и детските съоръжения. Стартът беше през юни, а точно тези пролетно-летни месеци са най-добри за игра в парка. Заради това началото беше от тази част, която не се използва за спорт и игра. Това беше и частта, която не можеше да се социализира.

Идеята ми беше тази част да се социализира и мисля, че го постигнахме – точно тази част на парка да се използва за културни мероприятия. Затова изградихме и сцената там, като го направихме по такъв начин, че да бъде привлекателно място и да се вижда отдалеч. Свързахме се с изпълнителния директор на „Каменица“ АД – Владан Матич, който дойде в Пловдив за откриването на този първи етап. Тъй като в парка и преди имаше съоръжения, които са дарени от пивоварната – беседката е с купол, изграден от съд за варене на бира, статуя на олимпиец, която също запазихме, както и всички стари елементи, той предложи да поставим надписа, който краси парка и вечер толкова много хора се снимат с него и пускат снимките си в социалните мрежи. Надписът е дарение изцяло от пивоварната. Ние си чувстваме компанията като пловдивска марка, а те  изразиха желание да участват и в бъдещи проекти.

Увеличихме доста зелените площи – с около 2000 кв. метра само в този първи етап. Плочките са изцяло подменени с цветни, тип „земелрок“. Навсякъде има WiFi, който предстои да пуснем с една телекомуникационна компания, 7 камери предстои да се поставят, сложени бяха зидани пейки, за да се свърже с по-старата история на Пловдив  и по-старата част на парка. Те са с импрегнирани летви и осветление. Отделно бяха поставени 20 бетонни бейки, два големи осветителни стълба с три рогатки, за да може през нощта паркът да е изцяло осветен. Така ще направим и с вътрешната му част, която тепърва започва да се обновява.

Така паркът се превърна в едно чудесно място!

Всяка вечер минавам да го видя и ми прави впечатление, че въпреки, че е студено и се стъмва рано там има хора, които стоят и си говорят, а децата играят.

След реконструкцията на парка с нас се свързаха много институции, които осъществяват някаква дейност – хип хоп състав, който иска да изнася концерти, балетна школа, вокална група, Биг Бенд Пловдив, куклен театър… Така че това, което искахме – да наситим културната програма в района, ще можем да го направим дори повече от моите очаквания. Така не всичко ще се плаща с бюджетни средства, а и много хора ще могат да се покажат и да се рекламират. Няма да правим някакви събори, изчистихме съоръженията от типа на батут и въртележки. Те имат място, но мисля, че в централната градска част не е редно да се поставят, тъй като не се връзват с визията на парка.

Предстои ремонтът на втория етап.

В него ще направим една чисто нова детска площадка, за която Общинският съвет ни гласува 120 000 лв. Ще я започнем в края на ноември, защото в момента тече процедурата за избор на изпълнител. Тези съоръжения, които са сега съществуващи, са изградени през 2008 година. Точно до тази площадка ще бъде изградена новата и ще се получи един голям развлекателен център за децата. Той ще бъде с ударопоглъщаща настилка, с уреди, с две-три люлки, лабиринт тип пързалка. Старите уреди ще бъдат ремонтирани и обновени, ще бъдат боядисани и укрепени. Наистина се надявам да стане много голяма детска площадка.

Алеята, която беше с червени плочки – те бяха много изпочупени и се събираше вода, се премахва, ще се асфалтира, за да можем да отговорим на нуждите на друга част от децата – тези, които са с кънки, ролери, колелета и скейтове, да се пързалят и играят там. На всички асфалтови плочки ще направим с термопластична боя занимателни игри от типа на „Дама“ и други такива, за да може най-малките да се върнат към игрите от нашето детство.

Паркът е една от емблемите на район „Източен“, дължахме това на жителите от района – да го обновим!

– Ще работите ли и по другите паркове

– Да. Проектираме парк „Чайка“ в близост до едноименната детска градина. За 10 000 лева възлагаме проектирането му. Той също не е обновяван от доста време, а е централен парк. Там има поставени фитнес уреди, които се използват доста от възрастните хора. Мислим да поставим и малко по-различни, за да отговорим на техните очаквания.

Като казах възрастните хора – ние направихме едно разширение на пенсионерския клуб, който ни е единствен в района и е доста голям – за около 105 човека, които не можеха да се събират. След като направихме това разширение, макар че покрай COVID кризата те не могат да се събират там,  вътре  репетира една  вокална група за деца от 18.00 ч., а през деня балетна школа за деца, която досега репетираше в коридора на дома на хореографката. Сега с това разширение децата репетират вътре. Чудесно е, защото пенсионерите, които ходят там, им се радват и дори децата им изнасят и програма. Много хубаво се получи заради контакта на млади с възрастни.

– В „Източен“ не е само район „Каменица“, в „Столипинов“, в „Изгрев“ какво е положението?

– В „Столипиново“ изградихме две детски площадки – едната на ул. „Крайна“ , а другата на ул. „Елба“. Двете са доста големи. Това са най-ползваните детски площадки, струва ми се, дори и в страната. Когато изградихме детската площадка на ул. „Крайна, не можеше да се види къде са съоръженията от деца. Имаше качени по пързалката, по люлката, по 20-30 деца на пързалката.

Имаме и други идеи за „Столипиново“. В Общия устройствен план сме предложили едно пространство между улиците „Шумен“ и „Омуртаг“ да се направи зона за спорт и зеленина, за да изградим едно игрище там и да може да се ползва и за спорт, защото там е сметище.

– А какво е положението със сметищата?

– Относно сметищата, които се образуват на ул. „Крайна“ например, съм възложил на строителната дирекция в кметството да изготвят схеми за търговия, за да можем да ги дадем на търг, като този, който вземе терена, да поддържа и пространството. Мисля, че това е начинът, по който можем да се справим с тези сметища. На ул. „Ландос“ тази схема проработи. Там също имаше сметища, но дадохме терена за магазини и те самите си направиха наоколо пространството много красиво – залесиха си туи, трева и си го поддържат.

Под блоковете обаче няма как да се предотврати само с чистене. Там трябва да има превенция.

– Назначихте нов зам.-кмет поекологията – Василка Чопкова. Защо е нужен зам.-кмет по екология и изкъсо ли ще наблюдава „Столипиново“?

– Василка Чопкова е много голям специалист в тази област и си мисля, че с нейните идеи, които има и осъществяване на превенция сред учениците, нищо че не учат присъствено, може да се случат нещата. Трябва да се започне от децата да ги обучаваме за опазване на околната среда и екологията, разделно събиране на отпадъци, за начина на изхвърляне на отпадъци. Защото моите наблюдения са, че съдовете, които са там, не се използват, защото всеки, като чисти двора си, дава на децата си един съд – кофа или нещо друго, детето отива до контейнера, но не може да го вдигне догоре, за да го изсипе в съда и ги изсипват отвън. По същия начин е и с каруците, като отидат и директно изсипват боклука до контейнерите на земята. Затова се получават сметищата. А това, което е под блоковете – проблемът там е, че трябва да се направи и цялостна реконструкция на блоковете, защото всички мазета са наводнени, нямат асансьори и по най-лесния начин  от терасата си хвърлят отпадъка долу. Трябва да се отводнят избите, да се санират блоковете, да се ремонтират и тогава вече да се задължат, може би с промяна в наредбата, че ползвателите на общинските жилища трябва да поддържат и пространствата, иначе могат да бъдат извадени от тези жилища.

Работата на един кмет било то на община или район е такава, че трябва да създава добри условия за живот на хората в района, било за отглеждане на деца, за придвижване, за паркоместа, за зелена система, за чиста околна среда и не сме спрели да се борим за това. С госпожа Чопкова имаме още идеи – проверки по пунктове, по вулканизатори как изхвърлят гумите и къде ги изхвърлят, за горене на отпадъци.

Бях ги събрал на една оперативка – директорите на „Чистота“, „Градини и паркове“, Шесто РУ, Пожарната, Общинска полиция и Общинска охрана. Дали сме доклад на кмета, имахме сбирка и при него. Трябва да се включи и в проектобюджета на общината или на района видеонаблюдение в цяло Столипиново – по входно изходните артерии и там, където се изхвърлят отпадъци, увеличаване на съдовете за смет, увеличаване на щатовете на общинска охрана и обходните двойки. Имаме пет артерии, по които се влиза в Столипиново, ако там можем да хванем тези, които от другите части на града изхвърлят нерегламентирани отпадъци, ще е добре. След тази оперативка, статистиката, която беше за юли за пожарите на територията на Източен – дотогава от 121 пожара, над 70 бяха само в Столипиново, след оперативката като разбраха от кваратала, наполовина намаляха. За август бяха общо 60 пожара за целия район. Така че превенцията си върши работата. Мисля, че като сложим камери и като се заловят някои извършители, ще свършим работа.

– Това обаче изисква много средства, особено за отводняването.

– Само за отводняването и то преди две години, когато нямаше такава инфлация и цените бяха по-ниски, сумата беше около милион и половина. 34 000 лв. струваше един вход да се отводнят избите.

1 2

Подобни статии

Top