Иван Вълев е шестият гост на Съботните писателски матинета на Дружество на писателите

Иван Вълев е два пъти носител на награда Пловдив за поезия и на Орфеев венец.

Поетът Иван Вълев ще е шестият гост на Съботните писателски матинета, организирани от Дружество на писателите – Пловдив, на 10 ноември, от 10,30 ч. на ул. Княз Александър I Батенберг 27, ет. 2.

Авторът на знаменитото „След лятото“, превърнало се в шлагер благодарение на Пламен Ставрев, ще бъде представен от Антон Баев и Асен Димитров-Феликс.

Иван Вълев е два пъти носител на награда Пловдив за поезия и на Орфеев венец.

„Опорите на Иван-Вълевия поетически свят са миналото и споменът, които са противопоставени на реалното сегашно. Разбира се, че подобна поетика е изцяло романтическа и посланията й са трагически, понеже са обречени. Но пък битийният изход, който ни оставя, е в избора как да живеем, защо да живеем, живеем ли, ако не съзерцаваме, не наблюдаваме отстрани живота, а сме изцяло в него, роби на битието“ – пише за лириката му Антон Баев.

Иван Вълев (1942) е автор на осем поетични книги, на един роман и на книгата с разкази „Лятно кино“. Завършил е полска филология и превежда от полски поезия и проза. Живее в Пловдив, където е работил в издателство „Христо Г. Данов“ и ПУ „Паисий Хилендарски“. Няколко години е бил книгоразпространител.
Стихосбирките му „Скорост“ и „Пътят на птиците“ са печелили наградата „Пловдив“. 
Популярни са някои песни, създадени по негови стихове – „Лятото“, изпълнена от Пламен Ставрев и хитовете на Тони Димитрова „Нито ден е, нито вечер“ и „Обещания“.
Превеждал е класици на полската поезия – като Ян Кохановски, Адам Мицкевич, Ярослав Ивашкевич, а също и съвременни поети и прозаици. За тази си дейност е получил полско държавно отличие.

Снимка: Фейсбук

Подобни статии

Top