Ивет Горанова е Спортист на годината 2021

Ансамбълът по художествена гимнастика е Отбор на годината, а Весела Димитрова е Треньор на годината

Олимпийската ни шампионка в каратето Ивет Горанова беше избрана за „Спортист №1 на България за 2021“ година в 64-то издание на традиционната анкета, в която през тази година гласуваха общо 133 журналисти.

21-годишната каратека получи и „Наградата на публиката“, в която гласуваха над 3000 спортни фенове из цялата страна.

Във финалното гласуване за „Спортист на годината“ Ивет Горанова, която към златото от Токио прибави и бронз от Световното първенство в Дубай, изпревари със съвсем малка разлика другата олимпийска шампионка – Стойка Кръстева.

В индивидуалната класация топ 5 допълниха останалите ни олимпийски медалистки – Антоанета Костадинов (спортна стрелба), Тайбе Юсеин (борба) и Евелина Николова (борба).

Ето и челната десетка на „Спортист на годината на България“ за 2021-а:

Първо място – Ивет Горанова (карате) – 1265 т.

Второ място – Стойка Кръстева (бокс) – 1241 т.

Трето място – Антоанета Костадинова (спортна стрелба) – 995 т.

Четвърто място – Тайбе Юсеин (борба) – 745 т.

Пето място – Евелина Николова (борба) – 721 т.

Шесто място – Карлос Насар (вдигане на тежести) – 482 т.

Седмо място – Йосиф Миладинов (плуване) – 459 т.

Осмо място – Биляна Дудова (борба) – 415 т.

Девето място – Боряна Калейн (художествена гимнастика) – 134 т.

Десето място – Христо Христов (вдигане на тежести) – 111 т.

Напълно очаквано пък за „Отбор на годината“ беше определен ансамбълът по художествена гимнастика в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова. Петте грации донесоха огромна радост на всички в България, носейки на страната ни първия златен медал при ансамблите в историята на Олимпийските игри.

Треньорката на ансамбъла пък Весела Димитрова логично беше определена за победител в категорията „Треньор на годината“, печелейки отличието за трети път след 2017 и 2019 година.

Лекоатлетът Християн Стоянов спечели в гласуването за „Спортист на годината с увреждания“, след като спечели сребърен медал от Параолимпийските игри в Токио в бягането на 1500 метра Т46.

Всички призьори ще получат своите статуетки в началото на новата 2022 година при спазване на всички противоепидемични мерки. Тогава ще бъде наградена и носителката на наградата „Спортист на годината“ за 2020 година Цветана Пиронкова, която не успя да получи своя приз миналата година заради ситуацията, свързана с COVID-19.

Източник: БНТ

Подобни статии

Top