Ивет Горанова и Биляна Дудова шеста и седма в „Спортист на Балканите“

Новак Джокович е №1 за рекорден седми път, следван от гръцкия баскетболист Янис Адетекумбо и олимпийския шампион в скока на дължина Милтиадис Тентоглу

Олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова се нареди шеста, а световната и европейска шампионка по борба Биляна Дудова е седма в анкетата на БТА за „Спортист на Балканите“.

В допитването участват всички агенции от региона – БТА (България), АНА-МПА (Гърция), АДЖЕРПРЕС (Румъния), Анадолска Агенция (Турция), ТАНЮГ (Сърбия), МИНА (Черна гора), МИА (Македония), ХИНА (Хърватия), ФЕНА (Босна и Херцеговина) и АТА (Албания). Още една българка намери място в топ 10. Олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова заема 6-та позиция.

За рекорден 7-и път за Спортист на Балканите бе избран сръбният тенисист Новак Джокович. През този сезон той спечели титлите на турнирите от Големия шлем – в Австралия, на Ролан Гарос и на Уимбълдън, като игра и финал на Откритото първенство на САЩ. Той също така завърши годината под №1 в световната ранглиста за рекорден седми път.

Тройката на Балканите допълват гръцкият баскетболист Янис Адетекумбо (Гърция), лидер на Милуоки при спечелването на титлата в Националната баскетболна асоциация (НБЛ), както и сънародникът му Милтиадис Тентоглу, олимпийски шампион в скока на дължина.

Топ 10 в 48-ата анкета на БТА за “Спортист на Балканите” за 2021-а:

1. Новак Джокович (Сърбия), тенис – 83 точки

2. Янис Адетекумбо (Гърция), баскетбол – 56

3. Милтиадис Тентоглу (Гърция), лека атлетика – 48

4. Дистрия Красничи (Косово), джудо – 32

5. Йована Прекович (Сърбия), карате – 30

6. ИВЕТ ГОРАНОВА (БЪЛГАРИЯ), КАРАТЕ – 26

7. БИЛЯНА ДУДОВА (БЪЛГАРИЯ), БОРБА – 23

8. Мартин Синкович и Валент Синкович (Хърватия), гребане – 22

9. Мете Газоз (Турция), стрелба с лък – 21

10. Николета-Анкуца Боднар и Симона Радиш (Румъния), гребане – 20

Подобни статии

Top