Ивет Лалова и Мирела Демирева втори на Диамантената лига в Рим

Ивет Лалова-Колио направи личен рекорд за сезона от 22.64 секунди на 200 метра, Демирева повтори класирането си от Шанхай

Ивет Лалова-Колио продължава с великолпеното си представяне от началото на сезона. В дебютното си участие за 2018-а година в Диамантената лига в Рим снощи българката завърши втора на 200 метра с личен рекорд за сезона от 22.64 секунди (-1.7 м/сек).

С този резултат Ивет излезе на трето място в европейската ранглиста за годината. Мари-Жозе Та Лу (Кот д’Ивоар), която има две диамантени победи на 100 м този сезон и оглавява планетарната ранглиста с 10.85 сек, спечели с 22.49 сек – най-добър личен резултат за сезона.

Бронзовата медалистка на 60 метра от Световното първенство в зала в Бирмингам тази зима Мужинга Камбунджи (Швейцария) се нареди трета с 22.76 сек.

Още една българка – Мирела Демирева се представи отлично и във втория си диамантен старт за сезона. След като в Шанхай по-рано през месеца сребърната олимпийска медалистка от Рио завърши втора след световната шампионка Мария Ласицкене, българката повтори класирането си и на Диамантената лига в Рим. Демирева завърши втора с изравнен личен резултат за сезона от 1.94 метра. Тя беше много прецизна и скочи от първи опит всички височини от 1.84 м до 1.94 м. Тя направи и три неуспешни опита за атака на личния си рекорд от 1.97 м и при втория беше доста близо до преминаване над летвата.

За втори път през сезона Демирева беше победена единствено от световната шампионка Мария Ласицкене, която този път спечели надпреварата с най-добър резултат в света за сезона от 2.02 м. Тя се справи с тази височина от първи опит, след като преди това имаше една грешка на 1.91 м, но премина успешно 1.94 м и 1.97 м. Ласицкене атакува и рекорда на турнира на Шонте Лоу (САЩ) от 2.03 м от 2010 г., след като постави летвата на 2.04 м, но това се оказа непосилна височина за нея тази вечер. Третото място зае представителката на домакините Елена Валтортигара с 1.94 м, но скочени от втори опит.

Демирева остави след себе си сребърната световна медалистка от Лондон 2017 Юлия Левченко (Украйна), която завърши пета с 1.94 м, но скочени от трети опит, световната шампионка в зала от Портланд 2016 Вашти Кънингам (САЩ), която остана шеста също с 1.94 м, както и медалистката от Световното първенство в зала в Бирмингам тази зима Алесия Трост (Италия), която днес остана седма с 1.88 м.

Подобни статии

Top