Ивет Лалова и Тихомир Иванов балкански шампиони в Правец 2019

Алекс Начева и Йоло Николов със сребро, Михаела Петкова, Антонио Иванов и Инна Ефтимова с бронзови медали

България стартира изключително успешно Балканското първенство в Правец.

Ивет Лалова донесе първа балканска титла за България и своя четвърта. В оспорвана битка с Диана Вайсман от Израел българката показа класа и спечели първия златен медал. Тя се наложи с 11.23 сек, срещу 11.25 сек за Вайсман.

Инна Ефтимова се окичи с бронза, като пробяга дистанцията за 11.56 сек.

Тихомир Иванов не остана по-назад и победи в скока на височина при мъжете, като преодоля 2.27 м. Тихомир се справи с височината от трети опит. След това, вече шампион, направи и три неуспешни опита на 2.33 м, колкото е нормативът за олимпийските игри в Токио догодина.

Пловдивчанката Александра Начева се окичи със среброто в тройния скок при жените с резултат 13.89 м. Тя бе изпреварена за първото място от европейската шампионка Параскеви Папахристу от Гърция, която се приземи на 14.24 м. На трето място се класира румънката Елена Андреа Пантириу с 13.81 м.

“Много се радвам, че успях да стана втора пред родна публика. Публиката много ме подкрепяше и ми помогна. Доволна съм от резултата си, но мисля, че можех да постигна норматива за Световното в Доха. Явно моментът не е сега.

Това е най-големият резултат, който съм постигала при мъжете и жените, надявам се да вървя нагоре”, каза Начева след състезанието. Днес възпитаничката на Стойко Цонов ще участва и в скока на дължина.

Йоло Николов завърши втори в бягането на 5000 м с време 14:52.01 мин.

Илия Корнески от Румъния спечели надпреварата с отличен финален спринт в последните 150 метра и време 14:51.17 мин. Предварително соченият за фаворит Аятолах Асланхан от Турция трябваше да се задоволи с третото място с време 14:53.12 мин.

Михаела Петкова изпрати копието на 46.40 м, което й осигури трето място в дисциплината.

Антонио Иванов продължи успешната серия на българите и завърши трети в бягането на 100 м с 10.66 сек.

Балканското първенство бе открито в присъствието на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, на президента на Международната асоциация на атлетическите федерации Себастиан Коу, президента на Европейската атлетика Свен Арне Хансен и председателя на БФЛА и АБАФ Добромир Карамаринов.

Специално за старта на шампионата пристигнаха и легендите на световния футбол и волейбол Христо Стоичков и Любо Ганев,  както и големи фигури на българската лека атлетика от близкото минало, като Йорданка Благоева, Николай Петров и др. Освен тях на церемонията присъстваха кметът на Правец Румен Гунински и първият заместник на Себастиан Коу – Сергей Бубка.

Подобни статии

Top