Иво Лудия, убил трима млади мъже при катастрофа на Околовръстното, бил със златен талон - DC news

Иво Лудия, убил трима млади мъже при катастрофа на Околовръстното, бил със златен талон

Даскалов поиска по-лека присъда от Апелативния съд

За по-лека присъда помоли Апелативния съд днес 47-годишният Иво Даскалов, известен с прякора Лудия. Той обжалва пред апелативните магистрати наложеното му от Окръжния съд наказание от 10 години затвор. Първоинстанционният съд му отне също правото да шофира за 12 години.

Адвокатът на Даскалов Йордан Давчев посочи в съдебната зала, че подзащитния му имал златен талон.

„Поискахме техническа експертиза, която да установи, ако пострадалите лица в автомобила на Иво Атанасов бяха с колани, дали щеше да бъде същият вредоносен резултат, който е настъпил от пътно-транспортното произшествие. Това е важен въпрос, който трябва да се изследва в наказателния процес, защото съпричиняването на вината, каквото би било контстатирано при евентуална експертиза от съдебни медици, автотехнически експерти, щеше да има отношение по отношение на вината и по отношение на размера на наказанието“, обясни Давчев. И допълни, че такава експертиза не е правена в досъдебното досъдебното производство.

Припомняме, че на първата инстанция Даскалов изцяло призна вината си. На 2 май миналата година Даскалов празнувал Великден с Анета Ангелова и техни общи приятели в нейната вила в село Бойково. Подсъдимият пил ракия цял ден. Вечерта той, заедно с Георги Кирянов и Радослав Усков, се качил в джипа на приятелката си и тръгнал в посока Пловдив. На Околовръстното навлязъл в насрещното при изпреварване и се блъснал в друга кола. Установено е, че Даскалов се е движел със 180 км/ч. при разрешени 90. Той е седнал зад волана с 2,17 промила алкохол в кръвта.

След удара Радослав Устов и шофьорът на другата кола Николай Иванов загинали на място. Георги Кирянов изхвърчал от автомобила, след което е отведен в УМБАЛ “Свети Георги”, където също починал.

„Борихме се на подсъдимия Иво Даскалов да му бъде наложено в пъти по-високо наказание от определеното на първоинстационния съдебен състав. Считаме, че с цялостното си поведение както на досъдебната, така и в съдебната фаза личността на Даскалов очевидно се поставя над закона, а никой не е над закона. При толкова тежко престъпление, причинена е смъртта на трима млади мъже, следва да бъде наложено едно много по-високо наказание, за да се постигне както индивидуалната, така и генералната превенция“, коментира адвокатът на близките на загиналия Радослав Усков след заседанието Борислав Сакалиев.

Решението на Апелативния съд ще бъде обявено в законоустановения срок.

Снимка: 24plovdiv.bg

Подобни статии

Top