Избиха питбулите, конфискувани от арената на смъртта в Пловдив

На евтаназия са били подложени всички кучета, решила комисия

Конфискуваните на 29 октомври 2016г. и използвани за кървави боеве 41 питбула от Пловдив вече не са между живите, предава Агенция Монитор. Животните са били убити хуманно през втората половина на 2020г., потвърдиха от БАБХ. Решението да бъдат приспани е запазено в пълна тайна от обществеността и медиите, които от години следят както сагата със съдебното дело срещу бившите собственици на животните, така и съдбата на конфискуваните питбули.

Именно на агенцията питбулите бяха „предадени“ официално, след като бившите им собственици се сдобиха с осъдителни присъди. Веднага след акцията на полицията през 2016г. в промишленото хале  на ул. „Георги Бенев“ 5 в Пловдив, кучетата бяха настанени в приюта на 4-ия километър. Приютът за кучета е част от Зооветеринарния комплекс и се издържа от община Пловдив. От БАБХ бяха поели разходите по изхранването на питбулите и въпреки че през годините изключително много се обещаваше животните да бъдат социализирани и осиновени, това в крайна сметка не се случи. Под ножа се оказаха и палета, които бяха родени около датата на полицейската акция и никога не са участвали в боеве.

„След извършването на акцията по конфискуване на тези кучета предложихме съдействието си на Зооветеринарния комплекс, както в писмен вид, така и лично, при организирани срещи. Не се очакваше общинска структура да притежава нужните ресурси за дългосрочно отглеждане и последвало успешно одомашняване на такъв тип кучета. Ние, в качеството си на единственото сдружение в България, работещо предимно в тази област, имахме възможност да окажем адекватна подкрепа, изразяваща се в поетапно поемане на кучетата“, казва Нина Огнянова от Сдружението с нестопанска цел „Вотан – нов живот за питбула“. Тя е присъствала миналата година на едно от първите заседания на така наречената комисия, от чието решение е зависела съдбата на питбулите.

По думите й в комисията на онзи етап са присъствали и неправителствени организации за защита на животните от Пловдив, които са се изказали в подкрепа на решението питбулите да бъдат умъртвени. Аргументите им били, че породата е опасна и има риск в бъдеще да пострадат хора и други животни.

„Редуцирахме дейността си, що се отнася до прием на кучета през последните 3 години, за да имаме готовност да започнем приоритетен прием на именно тези питбули, когато това е възможно. Предложението ми не беше отхвърлено, но не беше и прието. Получих разрешение да посетя животните и категорично не констатирах притеснително, камо ли агресивно поведение спрямо хора от тяхна страна. Дори напротив, кучетата бяха много добронамерени, търсещи контакт с хора. Повечето не обръщаха внимание и на кучетата в съседните клетки“, казва Нина Огнянова.

Относно първата комисия,

в която е била, обяснява, че на нея са присъствали освен представители на НПО-та от Пловдив, така също: кинолог, етолог, представител на ОДБХ и на Зооветеринарния комплекс. „Специалисти, чиито компетенции обаче не са свързани по някакъв начин с тази порода или изобщо с такъв тип кучета. Темата за планирана евтаназия беше повдигната на първо и единствено четене, като съгласието беше постигнато с пълно мнозинство – без моя глас. Подкрепено от хора, повечето от които не бяха виждали кучетата към онзи момент. Опитах да обясня защо решението не е обосновано, но нямах успех. Не е изненадващо, че не получих нито покана, нито информация за организираните последвали експертни комисии“, казва още Огнянова.

„Трудно ми е да повярвам, че от толкова много животни, комисията не е установила за нито едно,че може да бъде социализирано и предложено за осиновяване. Трудно ми е да приема, че представител на работеща неправителствена организация е сложил подписа си под становище за евтаназия на толкова много животни. Начинът, по който всичко това е направено, и липсата на публичност и прозрачност, компрометира усилията на правоприлагащите органи, които изключително съвестно си свършиха работата за доказване на престъплението и за осъждането на виновниците. За съжаление този случай, вместо да има положителен край, ще разубеди много хора в смисъла да подават сигнали. Надявам се новото ръководство на МЗХ и БАБХ да направят вътрешно разследване и ако установят нарушения, да бъдат безкомпромисни към извършителите“, казва правозащитникът и експерт по хуманно отношение към животните Явор Гечев.

Той уточни, че в практиката си никога не е попадал на толкова много кучета, за които безспорно да бъде установено, че не подлежат в никакъв случай на социализация. „Надявам се този случай да не даде лоши идеи на общински приюти и на правораздавателните органи за решаване на подобни проблеми на принципа „няма куче – няма проблем“, счита той.

Отговорът от БАБХ:

През втората половина на 2020 г. е извършена евтаназия на конфискуваните кучета, при спазване на всички изисквания на законодателството в областта на защитата на животните и хуманното отношение към тях. 

Мярката е предприета на база на становище на петчленна комисия, определила етологичните особености и поведението (нрава) на кучетата. Членовете на комисията са експерти от различни научни и образователни институции, с опит и доказан авторитет, както и един член от неправителствена организация (НПО).

В становището си комисията заключава, че животните не са подходящи за осиновяване или социализиране, и препоръчва евтаназия, с цел да се предотвратят бъдещи инциденти с хора и други животни.

За кучетата е установено, че са на възраст след периодите, позволяващи социализиране. Кучетата са били наблюдавани от експерт в близо тригодишен период. Етологичната характеристика показва, че са били обучавани за боеве помежду им и са възпитавани от стопаните им, от които са отнети, да се бият до смърт. Има много и различни доказателства за участието на животните в жестоки боеве – травми по различни части на телата им, безпокойство и други.

Подобни статии

3 Коментара

 1. Виктор Миркович написа:

  Да ви евтаназират вас хуманно дано долнопробни общински ,продажни копелета. Вие сте убийци и заслужавате това, което сте причинили на животните.
  Срам ме е да кажа ,че живея в Пловдив. Трябва да има повече хора ,като г-жа Огнянова.

 2. Вик написа:

  Да бяхте избили собствениците, които мъчеха животните и са ги принуждаваха да се бият щеше да е по-добре!

 3. Дарина Станчева написа:

  Мен ме интересува колко години затвор дадоха на собствениците и организаторите на боеве ХУМАНИСТИТЕ ,които евтаназираха най зловещите доказателства за човешки идиотизъм .Какво стана с изродите ,как са наказани и защо отново беззащитните продукти на човешко падение им платиха сметките

Top