Изборите в САЩ: Крайният резултат е в очакване

Доналд Тръмп прогнозира в Туитър, че ще спечели втори 4-годишен мандат

Съединените щати избират 46-ия си президент между настоящия – републиканеца Доналд Тръмп и съперника му от Демократическата партия Джо Байдън. Американският президент, който се бори за втори мандат, и съперникът му за Белия дом печелят очаквано щатите, традиционно подкрепящи техните партии.

По предварителни данни Байдън печели в Калифорния, Орегон и Вашингтон, които са бастиони на демократите. Активът му до момента е 224 електори (при необходими поне 270) с победа в Хаваи, а на президента Тръмп – 213 електори, след като спечели Айдахо, Айова, Охайо, Флорида, Тексас.

Американците гласуваха и за местни политики, както и за законодатели. В момента демократите държат Камарата на представителите и се очаква те да я запазят. Републиканците контролират Сената с минимално мнозинство от 3 гласа, което може да бъде изгубено, според някои прогнози. 35 сенатори се съревновават за преизбиране, като на някои места републиканците са уязвими.

Рано сутринта Тръмп прогнозира в Туитър, че ще спечели втори 4-годишен мандат и обвини демократите в опит „да откраднат“ изборите от него, но без да предоставя доказателства за твърденията си.

Няма да им позволим да направят това„, закани се той и допълни, че очаква „голяма победа“ за себе си. Малко преди това съперникът му Байдън обяви, че е оптимист за перспективите си да спечели вота.

 

Източник: БНР

Подобни статии

Top