Избраха новия почетен гражданин на Асеновград - DC news

Избраха новия почетен гражданин на Асеновград

Христо Николов Христозов е новият почетен гражданин на Асеновград.

Решението взеха общинските съветници на днешното редовно заседание. Точката за избор на почетен гражданин беше първа в дневния ред  и по правилник се подлага на тайно гласуване без предварително обсъждане и дебати.

Номинацията на Христозов беше издигната по предложение на ръководството на сдружение „Общински съюз на пенсионерите“ и инициативен комитет от бивши хористи на хор „Родопски звуци“. Предложението е за изключителния му музикален принос в областта на културата и популяризиране името на града.

Успехите през 50-годишното си съществуване хор „Родопски звуци“ дължи на Христозов – виртуоз на акордеона и стожер на колектива като корепетитор и диригент, се казва в мотивите за номинацията.

Втората номинация за най-високото отличие, което връчва община Асеновград е на  популярния журналист, преводач и есеист Димитри Иванов.

Според правилника за избор на почетен гражданин всяка кандидатура трябва да бъде подкрепена от минимум 17 от гласовете на общинските съветници.

Званието „Почетен гражданин на Асеновград“ ще бъде връчено на официална церемония в Деня на Асеновград. Тържеството е в неделя на 29 май в Старинното училище „Свети Георги“.

Подобни статии

Top