Избран е тестът за голямото ЕLISA изследване в Пловдив, представят го за одобрение

Областният управител Дани Каназирева и ректорът на МУ обсъдиха подготовката за предстоящото  изследване за COVID-19 в града под тепетата

Областният управител Дани Каназирева посети Катедрата по микробиология и имунология при МУ – Пловдив и лабораторията към нея и обсъди с ректора на висшето училище проф. д-р Мариана Мурджева подготовката за предстоящото срезово епидемиологично проучване за COVID-19 на 1000 пловдивчани. Именно в лабораторията на катедрата ще бъдат изследвани по метода ELISA кръвните проби на участващите в представителното проучване. С ELISA се доказва наличието на антитела, като те дават различен тип информация за имунния отговор на организма срещу коронавирус.

Много е важно да се обясни ясно и точно на хората, които ще се съгласят да участват в проучването, как ще бъдат тествани, каква е методологията на изследването и какво се очаква като резултат, за да бъдат спокойни„, посочи областният управител.

Тестът, който ще се използва вече е избран и в понеделник ще бъде представен на сформираната от Здравното министерство работна група за одобрение, съобщи проф. Мурджева. Със заповед на Кирил Ананиев  е определена и работната група, която ще организира проучването. Председател е главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, ясни са и нейните членове.

Изследването ще даде картината в Пловдив –  колко хора са се срещнали с вируса и дали вече са преболедували, или са носители на заразата.

1 2

Подобни статии

Top