Издигат паметник на проф. Кирил Дженев в кв. „Въстанически“

Паметникът ще бъде вдигнат пред сградата на ансамбъл „Тракия“

Паметник на създателя на ансамбъл „Тракия“ проф. Кирил Дженев ще бъде издигнат в пловдивския кв. „Въстанически“. На сесията на местния парламент утре съветниците ще гласуват паметникът да бъде изграден на ул. „Даме Груев“.

Идеята да бъде вдигнат паметник на известния хореограф бе подета от инициативен комитет с председател Иван Димитров още в началото на миналата година. Комитетът ще финансира изработката на монумента, който ще бъде поставен в тревната площ пред сградата на ансамбъла, където репетират танцьорите.

Професор Дженев е един от най-изтъкнатите педагози-хореографи на България. Той е сред първите преподаватели в Държавното хореографско училище в София. През 1974 г. поставя началото на специалността „Хореографска режисура“ в АМТИИ, където дълги години е ръководител на катедра „Хореография“, а също и заместник-ректор

Паралелно с хореографската си дейност той се занимава и с научна работа. Написал е редица статии, беседи и рецензии. Издава сборника „Български сценични танци“. Участва като съавтор в написването на „Теория за строежа на движенията“ и „Универсален танцопис“. През 1979 г. издава учебника си „Кинетография“.

Снимки: icaf-hem.com и Horo.bg

Подобни статии

Top